Život u pitanju

Većina nas misli da moramo pronaći odgovore kako bismo imali miran, ispunjen život.

No, pjesnik Rilke nas potiče da živimo pitanja! — i ne samo da ih živimo nego da ih volimo. Kaže nam da ako to učinimo, a da to i ne primijetimo, pronaći ćemo svoj put do odgovora.

Ovo se čini kao nevjerojatan paradoks. Uostalom, kako možemo pronaći odgovore koje tražimo jednostavno proživljavajući pitanja?

Postoji velika mudrost u Rilkeovim savjetima. U mom vlastitom životu, i u mom radu sa stotinama klijenata tijekom godina, kada jednostavno istražujemo pitanja, napipamo svoj put u njihovo iskustvo, a zatim pustimo da naše istraživanje proklija bez pokušaja rješavanja problema, otkrivamo da odgovor dolazi – najčešće ne onaj koji bismo očekivali, no ipak pravi odgovor.

To se posebno odnosi na pitanja o smislu ili svrsi života. 

Pitanja poput “Treba li napustiti svog supružnika/partnera?” ili “Što da radim sa svojim životom sada kada moje djece nema?” ili jednostavno “Zašto sam ovdje u ovo vrijeme, na ovom mjestu. Postigao sam sve što sam zacrtao/la, a ipak ne nalazim nikakvo zadovoljstvo u tome” i na kraju, “Je li ovo sve što postoji?”

Nadam se da vam je očito da ne postoji način da nekom drugom dam odgovor. Svaka se osoba u konačnici mora boriti s tim pitanjima. Tako se i moji klijenti hrvaju s božanskim, s Bogom ako hoćete, kad se suoče s mračnom noći duše – sami na putovanju prema nepoznatom cilju.

Velika je vjerojatnost da ste se našli na takvom mjestu – ili se možda upravo sada suočavate s takvim pitanjem u svom životu. Što onda možete učiniti da proživite pitanja?

Možete početi tako što ćete prepustiti potragu za odgovorom i jednostavno dopustiti da pitanje BUDE.

Pratite svoje snove, dnevne snove i fantazije u dnevniku. Zapišite svoje misli, osjećaje, strahove, nade u svoj dnevnik. A onda živite životom koji je pred vama.

Budisti imaju izreku “cijepaj drva i nosi vodu”, što znači obavljati svakodnevne poslove sa uvažavanjem činjenice da je i to značajno. Uz strpljenje, povjerenje i spremnost da odgovori dođu u pravo vrijeme – kako kaže Rilke, najvjerojatnije, a da to niste ni znali – osvrnuti ćete se i vidjeti da su pitanja zaista bila važnija od odgovora za koje ste nekada mislili da su potrebna.

Sviđa ti se epizoda? Ostavi komentar ovdje ili na mom YouTube kanalu (evo link – Mudra Srijeda)
Prati me na Instagramu!
Pronađi me na Facebooku!

S ljubavlju,

Tihana

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)