Žene u poslovanju – rastuća snaga

Imate potencijale za podijeliti sa svijetom, a moj je posao pomoći vam da ih pronađete.

Oduvijek se smatralo kako je poslovni svijet rezerviran za muškarce. No, vremena se mijenjaju! Danas žene sve više i više drže sve konce poslovanja u svojim rukama. Ako pogledamo neke činjenice s potrošačke strane, recimo u obiteljskim kupnjama koje uključuju dvije odrasle osobe (ženu i muškarca) žene čine:

  • 94% odluke o kupnji namještaja
  • 92% odluke o odredištu obiteljskog odmora
  • 91% odluke o kupnji kuće
  • 80% odluke o zdravstvenoj skrbi
  • 60% odluke o kupnji obiteljskog automobila

Jasno je da u mnogim slučajevima žene ne utječu samo na tržište; one su tržište. Ono što je možda čak i iznenađujuće je da se statistika vrlo malo promijenila tijekom proteklih deset godina. Drugim riječima, žene su već neko vrijeme tržište, ali mnogi rukovoditelji nisu poduzeli nikakvu akciju u toj golemoj prilici.

To nas dovodi do druge strane jednadžbe. Tko vodi tvrtke čije proizvode kupuju i konzumiraju žene za sebe i svoje obitelji? ŽENE.

Od siječnja 2013. godine, 21 tvrtka Fortune 500 imat će CEO ženu na čelu. Dok na prvi pogled broj 21 možda ne izgleda tako puno, uključite ostatak C-paketa (CIO, CFO, COO i ostalo) tada ćete uočiti kako brojevi jasno pokazuju stalni rast i tempo žena koje vode najveće tvrtke na svijetu.

Još je zanimljivije kada pogledamo kako žene vode tvrtke u industrijama u kojima su povijesno dominirali muškarci. Na primjer, prvi puta ikada, IBM je izabrao ženu za predsjednicu, Virginia “Ginni” Rometty. Hewlett-Packard, druga tehnološka tvrtka, imenovala je za izvršnog direktora Meg Whitmana u rujnu 2011. godine. Novi direktor tvrtke Yahoo Marissa Mayer skuplja pozitivne bodove za tvrtku koja je opet u usponu. To su samo tri primjera globalnih, muških dominantnih tehnoloških tvrtki koje sada vode žene.

I taj trend nije samo u SAD-u. Više od polovice korporativnih lidera u Kini su žene. Indija ima više ženskih CEO nego SAD. Tijekom proteklih 30 godina vidjeli smo i broj ženskih vođa na Bliskom istoku, Africi, Kini i Europi.

Važno je napomenuti da smo do sada razgovarali o direktorskim mjestima u velikim korporacijama. Dodajte broj ženskih izvršnih direktora u malim i srednjim tvrtkama, ženskih upravitelja i ženskih poduzetnica, pa možete vidjeti da zapravo govorimo o velikom broju žena. A to su brojevi koje ne biste vidjeli prije dvadesetak godina. Dakle, žene svakako ostavljaju svoj trag i pokazuju svoju poslovnu moć.

MITOVI O USPJEŠNIM ŽENAMA

Ideje o ženama i moći ​​zaražene su zastarjelim mitovima o tome kako žena da bi bila uspješna i na vrhu treba biti nemilosrdna, proračunata i hladna. Sjetite se upravo toga kroz ulogu Meryl Streep u filmu “Vrag nosi Pradu”. Takav jednodimenzionalni holivudski portret može biti zabavan, ali uglavnom je fantazija. Evo kako neke od najmoćnijih žena na svijetu odbacuju mitove o uspješnim ženama (Forbes 100):

mit LEDENA KRALJICA
stvarnost Oprah Winfrey – Medijski mogul i filantrop je živi dokaz da toplina i karizma idu ruku pod ruku s uspjehom.

mit SAMA I USAMLJENA
stvarnost Samouvjerenost je atraktivna. No, većina žena na Forbesovoj listi su oženjene mame, i često navode partnera za podršku kao neophodan faktor njihovog uspjeha.

mit SLABA
stvarnost Mary Barra – Prva žena koja je ikada vodila Big 8 automaker. Statistički, žene će najčešće biti postavljene kao glavne i odgovorne u trenutku kada je tvrtka u problemima.

mit MANJAK ŽENSTVENOSTI
stvarnost Marissa Mayer – The Yahoo! Predsjednica uprave koja je osvanula na naslovnicama – i postala uzor za milijune – radeći tijekom cijele trudnoće.

mit POVLAĐIVANJE
stvarnost Indra Nooyi – Dajući mjesto u sjedištu odbora nezadovoljnom investitoru, predsjednica Uprave Pepsi Co pretvorila je potencijalnog neprijatelja u bliskog savjetnika.

Kao žene, imamo ogromnu priliku da budemo nevjerojatni leaderi i manageri. Sve što moramo učiniti je iskoristiti naše prirodne ženske snage i staviti ih u akciju.

Neki ljudi kažu da je porast ženskih lidera iznenađujuć. Ja kažem da je 100% predvidljiv. Strategija temeljena na nesigurnosti ima visok rizik; strategija temeljena na sigurnostI ima mali rizik. Postoji nekoliko izvjesnosti u današnjem svijetu koji čine očitost usponu žena.

  • Odnosi su broj jedan
  • Velika slika je važna
  • Suradnja je ključna
  • Strast je must have
  • Neophodno je riskirati (pažljivo)

Dok gledamo budućnost, vidjet ćemo kako se broj ženskih poslovnih lidera i poduzetnika povećava, što je sjajno, jer nam je potrebna ravnoteža. Trebamo kreativnost. Trebamo žene i muškarce koji rade i vode poslovanje zajedno bilo u kompaniji ili vladi. Dakle, ako ste muškarac koji ovo čita, podržite žene u vašoj organizaciji da dosegnu nove visine. A ako ste žena koja ovo čita, razmislite o svojoj karijeri. Istražite što želite i kako to želite. Mi vam svakako možemo pomoći.

 

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)