Zašto se ne trebate osjećati krivim što želite više

Nedavno sam primila mail od divne žene u kojem je opisala vrlo čest problem.

Rekla je da se osjeća blagoslovljeno na mnogo načina: ima divnog sina, karijeru u cijenjenom području i posao koji nudi fleksibilnost. Unatoč tome, nije zadovoljna svojim poslom, a ni životom, te je većinu vremena tužna i frustrirana. Kao rezultat toga, osjeća se krivom, nezahvalnom i sebičnom.

Čula sam mnogo verzija ovoga od mnogih ljudi tijekom godina rada:

“Sretan/na sam što uopće imam posao. Zašto jednostavno ne mogu biti zadovoljan/na s tim?”
“Posao ni ne bi trebao biti zabavan. Zato se to zove posao, zar ne?”
“Nitko zapravo ne voli svoj posao. Zašto mislim da zaslužujem bolje?”
“Život ni ne bi trebao biti med i mlijeko. Ako nema stalnog stresa i izazova, kakav je to uopće život?”

Ne mogu odlučivati tko što zaslužuje; niti mogu reći kakav bi posao trebao biti ili kakav ne bi trebao biti. Zapravo, niti jedno od ovih pitanja nema odgovore, što je razlog zašto mislim da ih postavljamo. Čini se da je prava svrha ovakvog načina razmišljanja držati nas zaglavljenima do koljena u statusu quo.

Tvoj izbor

Ono što mogu reći o prirodi posla je da možemo izabrati ono što želimo da bude: zabavno ili dosadno, veselo ili neugodno, ispunjavajuće ili neispunjavajuće.

Da, razumijem da postoje ograničenja u našim mogućnostima i da ponekad trebamo prihvatiti posao koji nam se posebno ne sviđa jer nam je potreban novac da bismo se brinuli o sebi ili nekome koga volimo. Ipak, odlučili smo to učiniti jer je “nagrada veća od troška”.

Uvijek imamo mogućnosti. Victor Frankl, austrijski neurolog koji je preživio holokaust, vrlo je rječito rekao:

“Čovjeku se može oduzeti sve osim jedne stvari; posljednja od ljudskih sloboda – izabrati svoj stav u bilo kojem nizu okolnosti, izabrati svoj vlastiti put.”

Što se tiče vaše karijere i života općenito, to znači da, iako možda ne volite svoj posao ili niste zadovoljni odvijanjem radnji kroz život, možete pronaći smisao, a time i mjeru zadovoljstva, u svemu što radite. Frankl je također rekao:

“Život ima potencijalno značenje u svim uvjetima, čak i onim najjadnijim.”

I samo zato što ste prihvatili posao koji vam se ne sviđa ne znači da morate tu ostati zauvijek. Istina je da većina nas ima mnogo više mogućnosti nego što shvaćamo; samo ih prerano odbacujemo ili još nismo obavili težak posao otkrivanja točno onoga što jesu.

Zato ću ponoviti: možemo birati što želimo da posao bude u našem životu, a postoje neki prilično uvjerljivi razlozi za odabir nečega boljeg od bijednog ili čak osrednjeg.

Mudrost govori s mnogo glasova

Mislim da sami sebe cipelarimo jer želimo više iz razloga što brkamo ego s unutarnjom mudrošću.

Kada želimo više novca, više slave, više moći ili više stvari zbog kojih se naše malo, uplašeno JA osjeća sigurnije, a to JA zapravo ne poboljšava svijet ili našu istinsku dobrobit, želja sasvim sigurno dolazi iz ega. Ego želje obično su grozne, hitne i na kraju neispunjene ako ih ili kada ih konačno uspijemo zgrabiti.

Naravno, ne dolaze sve naše želje iz ega. Neke dolaze iz dubljeg dijela nas koji je daleko mudriji od ega i koji uvijek zna što je najbolje za nas i za svijet oko nas. Ovaj glas nazivam unutarnjom mudrošću. Svi ga imamo. Ne čujemo ga uvijek, jer obično je mnogo tiši od ega, no tu je. Većina nas je u jednom trenutku imala iskustvo u kojem smo čuli njen šapat i nismo imali pojma kako je takva jasnoća ili mudrost proizašla iz našeg vlastitog zbunjenog mozga ili bića.

Ono što se tiče unutarnje mudrosti je da nam se obraća na mnogo različitih glasova. Njen omiljeni načina komunikacije je kroz emocije, uključujući i one teške. Ako se u svom poslu osjećate nezadovoljno, frustrirano, tužno ili na neki drugi način jadno, možete se kladiti da vam vaša unutarnja mudrost ima nešto za reći. Vaš posao nije da to prosuđujete i analizirate; vaš posao je da jednostavno slušate.

Osjećati se nesretno u svojoj trenutnoj ulozi obično je znak da se nešto želi promijeniti. To može biti u načinu na koji pristupate svom poslu, no može biti i sama vrsta posla.

Bez obzira na to, važno je zapamtiti sljedeće: što god vam vaša unutarnja mudrost govori da promijenite, to nije samo za vašu dobrobit. To bi zapravo bio dovoljan razlog, no daleko je važniji i od toga.

Najbolji razlog za slušanje vaše unutarnje mudrosti – vaše frustracije, vaše tuge, vaše čežnje – je taj što vas pokušava usmjeriti prema poslu i životu koji će vam omogućiti da svoje jedinstvene talente i darove podijelite sa svijetom na načine na koje samo vi možete.

Svijet bez genija

Upoznala sam svog mentora i coacha tijekom svog trenerskog programa prije dosta godina i od tada radim s njim. Ne samo da me naučio nevjerojatnu količinu toga kako podržati rast i transformaciju drugih ljudi, već mi je također pomogo u nekim vrlo teškim trenucima s velikim suosjećanjem i mudrošću.

Moj mentor je imao dugu, uspješnu karijeru u telekomunikacijskoj korporaciji prije nego što ga je njegova unutarnja mudrost potaknula da to napusti i uđe u svijet mentoringa/coachinga.

Što da nije? Što da je odlučio da posao ne bi trebao biti zabavan ili da bi trebao biti zahvalna za ono što ima u korporativnom svijetu i ne ostaviti to zbog nečeg drugog? Ja, i svi njegovi drugi klijenti, propustili bismo toliko nevjerojatnih darova tijekom godina.

Martha Graham je rekla:

“Postoji vitalnost, životna snaga, oživljavanje koje se kroz vas prevodi u djelovanje, a budući da postoji samo jedan od vas za sva vremena, ovaj izraz je jedinstven. A ako ga blokirate, nikada neće postojati ni na jednom drugom mediju i biti će izgubljen. Svijet to neće imati.”

U radost vjerujemo

Jedan od najvećih dokaza na koji sam naišla da je svijet dobronamjeran jest postojanje radosti.

Prema mom iskustvu, kada koristimo svoje najveće darove, često osjećamo radost. Nalazim ga kada pišem, učim o osobnom rastu i razvoju, vodim smislene razgovore s drugima i provodim vrijeme u prirodi. Prateći radost koju sam osjećala u ovim aktivnostima na kraju sam naišla na svoj poziv.

Radost, bez obzira koliko bila intenzivna ili slaba, prekrasan je pokazatelj da koristimo svoje najbolje talente i da imamo pozitivan utjecaj na svijet. Volim o tome razmišljati kao o načinu na koji nas svemir potiče da živimo živote kreativnosti, smisla i doprinosa. Zanemarite radost ili se uvjerite da ona nije važna, i ne samo da sebi uskraćujete veliko zadovoljstvo, već ćete i svijetu otimati svoje jedinstvene darove.

Pravi razlog zbog kojeg se osjećamo krivima što želimo više

Pomalo je kontraintuitivno, no vjerujem da pravi razlog zašto se osjećamo krivima što želimo više nije taj što smo sebični ili nezahvalni. U ovom slučaju, krivnja ne ukazuje na propust u integritetu za koji se moramo iskupiti.

Razlog zašto se osjećamo krivima – ili nezaslužnima za posao i život u kojem uživamo – je taj što se bojimo.

Učiniti promjenu, posebno u području koje utječe na naše svakodnevne rutine, naš osjećaj identiteta i naše financijsko blagostanje, zastrašujuće je za gotovo sve nas. U početku ne znamo što je vani, što je moguće ili što će se dogoditi. Bojimo se da bismo mogli izgubiti sve što imamo; možda se pokaže da smo nesposobni; ili bismo mogli doživjeti odbacivanje i poniženje.

Postavljanje pitanja bez odgovora i uvjeravanje samih sebe da ne bismo trebali željeti više od onoga što već imamo sjajan je način da opravdamo zadržavanje statusa quo.

Više ili puno manje

U mnogim slučajevima, a posebno u svijetu materijalnih objekata, više nije nužno i bolje. No, kada žudnja dolazi duboko u nama, pokušaj da se odvratimo od naše želje poriče jedinstvenu iskru u nama. Guši našu sposobnost za radost, mudrost, čuđenje, doprinos i živost.

To je visoka cijena za jedinu privilegiju izbjegavanja neizvjesnosti. Ono što otkrivamo kada smo spremni slijediti zov naše čežnje i zakoračiti u tu neizvjesnost jest da smo daleko jači nego što smo zamišljali. I shvaćamo da je strah i nelagodu nepoznatog zapravo puno lakše podnijeti nego bol zbog gubitka veze s onim što zapravo jesmo.

Pomoć čini više mogućim

Većina mojih klijenata ima osjećaj da im je suđeno da rade nešto više, no ili nisu sigurni što je to ili ne znaju kako to pronaći. Mentoring im pomaže da pronađu jasnoću i samopouzdanje koji su im potrebni da pronađu ono za čim čeznu.

Nudim individualne programe Mentoringa osmišljene da vam pomognu osluškivati ​​svoju najmudriju nutrinu, otkriti što trebate raditi u svijetu i da počnete to zapravo raditi.

Da biste saznali više, zakažite besplatan razgovor 1:1 sa mnom u trajanju od 30 minuta. Osvijetliti ćemo vaše ciljeve, pojasniti vaše izazove i raspraviti što program uključuje i kako vam može pomoći. Nema troškova za poziv i nema obveze kupnje bilo čega.

  1. Žudite za nečim više? Ako da, što znate o tome što želite?
  2. Kada ste u prošlosti slušali svoju unutarnju mudrost? Što se dogodilo?

Vaše iskustvo može pomoći drugima, stoga ostavite komentar ispod.

S ljubavlju,

Tihana

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)