Zašto ne mogu zadržati ‘dobre’ navike?

Mig: Nije zato što ti nedostaje discipline…

Stalno slušamo što je dobro za nas. Po svim medijskim kanalima zapljuskuju nas općenite poruke o važnosti:

– Spavanja 8 sati 
– Hidratizaciji tijela
– Vježbanju DNEVNO najmanje 30 minuta
– I konzumiranju cjelovite hrane – uglavnom biljne. (Zanemari ‘uglavnom’, lajkam)

Povrh toga dodaj neosporne prednosti smislene društvene povezanosti, umjerenosti vremena ispred ekrana i društvenih medija te pronalaženja ugodnog posla ili svrhe u životu!

Dovoljno je da se osjećaš preplavljeno prije nego što uopće počneš razmišljati kako bi samo jedan od ovih postupaka mogao poboljšati tvoju kvalitetu života i dobrobiti. Osim toga, gdje uopće pronaći vrijeme kada ti je dan već ispunjen poslom/učenjem/obiteljskim obavezama?

Svi ZNAMO da su ove stvari dobre za nas – no ono što ne znamo je KAKO ih ugraditi u naš svakodnevni život na način koji ih čini održivim.

Prečesto započinje s najboljim namjerama i ogromnim entuzijazmom (naravno da se želiš natjecati u tom triatlonu!), da bi to pustio/la nekoliko dana ili tjedana kasnije. Zatim dolazi osjećaj neuspjeha i gorak okus u ustima jer se nismo bolje brinuli o sebi kada znamo da bismo trebali, i nismo postigli svoje ciljeve.

Evo kako zvuči internalizacija ovog takozvanog neuspjeha:

– “Ja sam propali slučaj”
– “Nikad to neću moći napraviti, pa zašto se truditi pokušati ponovo”
– “Ovo je ludo teško – ne hvala”
– “Ugh, ipak ću se jednostavno vratiti onome što sam dosad radio/la”
– “Koji je smisao, nije uspjelo ni prošli put”

Ono što nedostaje usvajanju novih navika jest razumijevanje psihologije koja stoji iza toga kako se natjerati da radimo stvari drugačije!

Također nam pomaže razumjeti zašto ono što smo učinili u prošlosti nije djelovalo za nas; i promijeniti način na koji pristupamo novim ciljevima kako bismo uspjeli u onome što nam je značajno.

Pokazalo se da nesposobnost učiniti stvari koje smo željeli ili pokušali učiniti u prošlosti nije zato što:
– Nam nedostaje motivacije
– Imamo lošu samodisciplinu
– Smo postavili ciljeve koji su preveliki
– Imamo slabu snagu volje
– Smo odugovlačili
– Ili bilo koji drugi razlog ili izgovor zbog kojih se osjećamo kao da nešto nedostaje u nama.

Ono na što se zapravo sve svodi je razumijevanje sebe i načina na koji funkcioniramo kao ljudska bića. Ako razumijemo kako naš um funkcionira, osjećat ćemo se ovlaštenim kontrolirati svoje postupke na način koji je u skladu s našim ciljevima, željama i najluđim snovima.

Ne propuštamo smršaviti zbog nedostatka izbora programa vježbanja u koje bismo se mogli uključiti – ima ih dosta (zar nismo svi u životu imali pokoje članstvo u teretani i barem 2 kupljena online programa za vježbanje?!).

Istina je da su ljudska bića složena stvorenja i promjena ponašanja, kada nismo intrinzično motivirani da nešto učinimo, može biti iznimno izazovna! Gotovo zvuči nemoguće započeti i držati se novih navika (i koliko to energije zahtjeva😱!)!

Srećom, u posljednjih nekoliko desetljeća otkriveno je mnogo mehanizama koje moramo poznavati i ovladati kako bismo stvorili nove navike! Dobra vijest je – sve se može naučiti!

Budući da ne volim ništa više od samodiscipline i samoupravljanja, spojila sam ih i stvorila online program MALA ŠKOLA VELIKIH PROMJENA za svakoga tko se bori s usvajanjem novih navika u svoj život.

MŠVP je 8-tjedni sveobuhvatni ONLINE program koji će ti pomoći da se oslobodiš i stvoriš promjenu za kojom čezneš! MŠVP osnažiti će te da se uhvatiš u koštac s bilo kojim ciljem ili vizijom za svoj život, jer si sada potpuno opremljen/a za to.

Vjerujem da se u prošlim neuspjelim pokušajima promjene ne radi o tome tko si, već o tome što znaš. Ako se želiš pripremiti za najbolje šanse za uspjeh, saznaj više informacija i prijavi se ovdje.

Ako tražiš više alata i savjeta koji će ti pomoći u postizanju tvojih ciljeva vezanih uz zdravlje i sreću i želiš navijački tim putem (tko ne želi!?), pridruži se našoj prekrasnoj zajednici na našim društvenim mrežama. Ne zaboravi se također prijaviti na mjesečni Newsletter i dobiti pristup najnovijem besplatnom resursu.

Sviđa ti se članak? Ostavi komentar…
Prati me na Instagramu!
Pronađi me na Facebooku!

S ljubavlju,

Tihana

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)