Zašto nam je teško raditi ili živjeti s nekim ljudima? PCM perspektiva

Sigurno ste to i sami osjetiti. S nekim ljudima možete se lako povezati i osjećate se kao da ste na istoj “valnoj dužini”. Komuniciranje i rad s njima jednostavno “teče”.

S drugima je to prilično naporan i zamoran posao. 

Perspektiva PCM-a po ovom pitanju mogla bi vam pomoći da shvatite zašto se to događa i što možete učiniti u vezi s tim.

Prema PCM-u, pojedinačna struktura ličnosti sastoji se od šest tipova ličnosti: Thinker, Persister, Harmonizer, Imaginer, Rebel i Promoter.

Svaki od šest tipova ličnosti drugačije gleda na svijet, drugačije komunicira, drugačije uči, drugačije je motivirana i ima drugačije ponašanje u stresu.

Metafora etaža, često se koristi u treningu PCM-a, jer nam pomaže vizualizirati sastav svake jedinstvene strukture ličnosti.

Pogledajmo sljedeći primjer:

 

Primjer profila ličnosti: Petra

Kad pogledamo prvi kat Petrine osobne zgrade, vidimo da ona ima Harmonizer bazu ličnosti. Percepcija bazne ličnosti naš je najjači utjecaj na to kako obrađujemo svoju okolinu, kako preferiramo komunicirati s drugima i kako želimo da drugi komuniciraju s nama.

Jezik koji koristimo i na što ćemo se usredotočiti u komunikaciji također će biti ‘jezik’ naše bazne ličnosti. Takva će biti i naša karakterna snaga, preferirano okruženje i preferirani stil upravljanja.

Imamo sve karakteristike svih ostalih pet katova, postavljene kroz etaže. Odlaskom svojim “liftom” do katova iznad naše baze, možemo pristupiti karakteristikama tih katova i koristiti ih u interakciji s drugim ljudima, pa možemo “govoriti istim jezikom” i plodno komunicirati s onima koji imaju drugačiju bazu od nas.

Baš kao i u stvarnom životu i za korištenje ovog dizala potrebna nam je energija. I što je viši kat u našoj etaži, to će nam trebati više energije da ga koristimo. Također, ovisno o razini energije na određenom “podu” (postoci), možda će biti lakše ili teže provesti dulje vrijeme energizirajući karakteristike tog specifičnog “poda”.

Možda ćemo provoditi vrijeme na nižim i energiziranijim podovima, posebno kada nam je energija niska.

Imajući ovo na umu, što mislite kako teče Petrina komunikacija s Markom? Pogledajte njegovu strukturu ličnosti u nastavku.

Primjer profila ličnosti: Marko

Kao što vidimo, Marko ima Petrina prva dva kata (Harmonizer i Imaginer) na 4. i 6. katu svoje etaže, s malo energije u njima. To će značiti da će uporaba “jezika” Harmonizer-a ili Imaginer-a zahtijevati značajnu količinu Markove energije, a on će se vjerojatno boriti da ju zadrži duži vremenski period .

Slično tome, Petrin zadnji kat (Promoter) je Markova baza, pa joj neće biti tako lako “govoriti njegov jezik”, niti će cijeniti njegov izravan stil i pristup usmjeren na akciju koji dolazi s njegovom bazom, bez obzira koliko bi mogao biti šarmantan.

Dakle, Petra će teško raditi ili živjeti s Markom, a Marku će također biti potrebno puno energije za rad ili život s Petrom. Međutim, oni mogu steći potrebne vještine za zajednički jezik, čak i ako to zahtijeva energiju.

Kako?

To je jedna situacija s kojom će se mnogi od nas s vremena na vrijeme susresti, kada je osnovni kat naše kuće zadnji kat ljudi s kojima trebamo raditi ili živjeti. Teže nam je raditi ili živjeti s takvim ljudima i stvarno iscrpljujuće ako to moramo raditi dulje vrijeme. Mi tada najčešće izbjegavamo interakcije, a kad ipak komuniciramo, osjećamo da to zapravo nije prirodno, čak i kad ulažemo puno truda da to uspije.

Evo kako se PCM uspijeva povezati s onima koji nisu poput nas. Odabiremo kanal i percepciju u skladu s osnovnim tipom ličnosti osobe. Ovo ‘podudaranje’ potiče maksimalan prijenos komunikacijske energije.

Korištenje ispravnog kanala i percepcije je ono što nazivamo Proces, a dostavljanje informacija ono što nazivamo Sadržaj. Vidimo da je kako nešto kažemo važnije od onoga što kažemo. I najbolji dio je što ne moramo zadržati kanal i percepciju kroz cijelu interakciju. Dovoljno je započeti s tim i koristiti ga dok ne dobijemo jasan odgovor, što je jasan pokazatelj da se odvija komunikacija.

Još jedna dobra vijest je da praksa to olakšava. Jasno je da će Petri trebati energije da se poveže s Markovim kanalom i percepcijom specifičnim za njegovu bazu Promotera (Direktiva + akcija), no što više bude to činila, to će biti lakše. Isto vrijedi i za Marka, da se poveže s Petrom koristeći njen njegujući kanal i percepciju emocija.

Uzastopnim korištenjem dizala i korištenjem karakteristika odgovarajućeg “poda” povećavamo razinu energije dostupne na tom podu, slično kao što mišići rastu vježbanjem. Na isti način, s vremenom primjećujemo da nam postaje lakše provoditi više vremena “na gornjim katovima”.

Gdje postoji volja i kontinuirani svjesni napor, postoji i način!

Tihana.