Umijeće postavljanja ciljeva

Imate potencijale za podijeliti sa svijetom, a moj je posao pomoći vam da ih pronađete.

Jednako kako podešavamo postavke rada smart uređaja, laptopa, sata, te bilo koje druge tehnike kako bi izvršavali radnje na način koji želimo i kada to želimo, isti princip trebali bismo koristiti i za “postavljanje” nas samih kako bismo dobili najbolje od sebe.

Najvažnije od svega je znati postaviti ciljeve.

Ciljevi daju smjer i svrhu, svemu što radimo. Bez njih samo besciljno skakućemo od zadatka do zadatka što nas dovodi do straha, nezadovoljstva i manjka uspjeha.

Međutim, jednostavno postavljanje ciljeva nije dovoljno! Trebamo postaviti PRAVE ciljeve.

Ako želimo biti produktivni i/ili uspješni, moramo odrediti ciljeve. Ciljevi daju smjer našem životu i onome što radimo. Ako nemamo ciljeve, mi samo idemo, idemo, idemo, radimo, radimo, radimo, 24 sata dnevno, bez da znamo zašto radimo to što radimo i što zapravo pokušavamo postići.

Iz profesionalnog iskustva uvidjela sam da mnogi ljudi ne znaju postaviti ciljeve. Postavljaju ciljeve koji su ili previše nerealni (nisu ciljevi nego su želje) ili suviše “uski” ili postavljaju ono što nazivam “lažnim” ciljevima. Želim vam pokazati kako postaviti prave ciljeve, na pravi način, jer ne postoji veći gubitak vremena od koncentracije na pogrešnu aktivnost.

1 – Budite konkretni, vrlo konkretni

Prije svega, dobar cilj je uvijek konkretan.

Čujete ljude da kažu: “Želim veću kuću. Želim novi auto. Želim biti mršaviji, želim biti sretniji, želim da moja djeca budu bolja.”
To nisu ciljevi. To su želje.
Kako preskočiti želju i doći do cilja? Izrazite ga na konkretan način.

PRIMJER:

Koji automobil želite? Koliko košta? Koju kuću želite? Gdje je? Je li s pogledom na more ili na šumu? Koliko želite izgubiti u smislu težine – 5 kilograma, 10 kilograma ili više…? Odredite točan broj.
Učinite ciljeve konkretnima. Tako prelazite od želje do cilja.

2 – Odredite rok

Dobar cilj uvijek ima rok.

Želite izgubiti 5 kilograma do kraja godine. Želite kupiti kuću do trenutka kada ćete navršili 36 godina. Želite voziti novi automobil do 24. Prosinca 2020. Što god da je, učinite to konkretnim i odredite rok.

Postavljanjem rokova vaše će se razmišljanje prebaciti u drugi smjer. Sada imate polaznu točku. Čak i ako vam je potrebno 10 godina do ostvarenja cilja to je i dalje ostvariva i dosežna prilika, jer vi sada drugačije razmišljate. Jednom kada definirate rokove vi ste ih tada zakazali. A znamo da sve što je zakazano je i moguće.

Ako se usredotočite na ono što nemate, nikad nećete imati dovoljno. – Oprah

3 – Učinite svoje ciljeve pozitivnim

Dobar cilj je pozitivan.

Toliko puta čujemo ljude da kažu: “Oh, želim izgubiti 10 kilograma.” Odlično! To je konkretno.
Također mogli bi reći “Želim izgubiti 10 kilograma do kraja godine.” To je rok. Još bolje!

Sada, učinite to pozitivnim! Pokušajte naći zamjenu za riječ “gubljenje”, možda da se fokusirate na ono što dobivate. Recimo energiju, vitalnost ili zdravlje.

Ako trebate ciljeve samo da osjećate kao da vaše postojanje ima svrhu, stvoriti ćete nezdravu ovisnost o njima. Postoji velika razlika između postizanja ciljeva i postizanja nečeg važnog.

Ako malo manje gledate TV dobiti ćete extra vrijeme za sebe, obitelj, prijatelje, šetnju…i vježbanje.
Uvijek pokušajte prebaciti negativno u pozitivno.
Bit ćete sretniji jer kad se usredotočite na pozitivno, kada se usredotočite na stjecanje, više zarade, poslovno širenje, umjesto na gubitak, manjak i slično, vaš se način razmišljanja mijenja. Počinjete gledati čašu kao polupunu, a ne kao polupraznu, što vam pomaže da dugoročno ostanete motivirani.

U sljedećem blogu baviti ćemo se zamkama pri postavljanju ciljeva.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)