Učinkovita komunikacija

Imate potencijale za podijeliti sa svijetom, a moj je posao pomoći vam da ih pronađete.

Sposobnost komuniciranja vrijedna je i važna prednost, a tome u prilog ide i činjenica da dobri komunikatori stvaraju više novca. Istraživanja pokazuju da je usmena komunikacija jedna od najvažnijih kompetencija za ulazak studenata u poslovni svijet. Uspješni poduzetnici imaju veću vjerojatnost da će biti izvrsni komunikatori, i to nije slučajnost.

Ne tako davno jedan moj član obitelji imao je nevjerojatnu ideju za jedan gadget. Zapravo, ideja je bila toliko dobra da je krenuo u njegovu realizaciju i dogovorio sastanke sa vodećim poslovnim liderima. Svi smo bili uvjereni da njegova ideja ne može biti odbijena.

Ali, nažalost ispostavilo se da ideja/izum nikad nije doživio svoj potencijal, a izumitelj nije bogat. Zašto? Postoji više razloga, ali veliki dio problema je bio taj što nije mogao iskomunicirati svoju ideju učinkovito. Čini se da nitko nije razumio zašto bi trebao uložiti u ovaj sjajan gadget i staviti ga u produkciju.

Za razliku od navedenog, razmislimo o Michael Faradayu, engleskom znanstveniku iz devetnaestog stoljeća koji je otkrio mnoge temeljne zakone fizike i kemije. Iako je imao malo formalnog obrazovanja, bio je veliki komunikator. Mogao je pojednostaviti složena znanstvena objašnjenja tako da ih je čak i dijete moglo razumjeti. Između 1827. i 1860. Faraday je održao niz od 19 božićnih predavanja mladih u Royal Institution u Londonu, serija koja se nastavlja i danas. Njegov trud i želja za jasnom i učinkovitom komunikacijom učinili su ga jednim od najutjecajnijih glasova u znanstvenoj povijesti.

Sve to pokazuje nam kolika je snaga komunikacije.

Učinkovita komunikacija na radnom mjestu imperativ je leadershipa. Stari aforizam kaže, “Nije važno ono što kažete, nego kako to kažete”.Dobra komunikacija je ono što dijeli siromašne lidere od izuzetnih. Ključ dobrog vodstva je poznavanje i provođenje učinkovite komunikacije.
Kada dobro komunicirate sa svojim timom, pomažete u uklanjanju nesporazuma što potiče zdravo i mirno radno okruženje. Učinkovita i otvorena komunikacija sa timom i zaposlenicima općenito, omogućiti će brz i profesionalan rad.
U trenutku kada uspostavite komunikacijske linije sa svojim timom, proces obavljanja zadataka i projekata teći će glatko. Plus biti ćete iznenađeni kako će ostvarenje zadanih ciljeva ići puno lakše.

Evo nekoliko najvažnijih komunikacijskih vještina koje je potrebno izbrusiti.

Slušanje

Možda ne mislite da slušanje spada u komunikacijske vještine, no to je na vrhu prioriteta i to ne bez razloga.

Slušanje je sposobnost preciznog primanja i tumačenja poruka u komunikacijskom procesu. Slušanje je ključ svake učinkovite komunikacije. Bez sposobnosti učinkovitog slušanja, poruke se pogrešno shvaćaju. Kao rezultat toga, komunikacija se raspada i pošiljatelj poruke može lako postati frustriran ili razdražen.

Ako postoji jedna komunikacijska vještina kojoj treba težiti, onda je to svakako slušanje.

Slušanje je toliko važno da mnogi vrhunski poslodavci omogućuju trening vještina slušanja svojim zaposlenicima. Što nije čudno kad uzmete u obzir da dobre vještine slušanja mogu dovesti do boljeg zadovoljstva kupaca, veće produktivnosti uz manje pogrešaka i povećane razmjene informacija koje zauzvrat mogu dovesti do kreativnijeg i inovativnijeg rada.

Mnogi uspješni lideri i poduzetnici svoj uspjeh pripisuju vještini učinkovitog slušanja. Richard Branson često naglašava slušanje kao jedan od glavnih čimbenika uspjeha Virgin-a.

Slušanje nije isto što i sluh (čuti)

Sluh se odnosi na zvukove koji ulaze u uši. To je fizički proces koji se, pod uvjetom da nemate slušnih problema, obavlja automatski.

Slušanje, međutim, zahtijeva više od toga: zahtijeva fokus i koncentrirani napor, mentalni, a ponekad čak i fizički.

Slušanje znači paziti ne samo na priču, već i na način kako se govori, kako se upotrebljava jezik i glas, te kako druga osoba koristi svoje tijelo. Drugim riječima, to znači biti svjestan i verbalnih i neverbalnih poruka. Vaša sposobnost učinkovitog slušanja ovisi o stupnju do kojeg ste razumjeli ovu poruku.

Slušanje nije pasivni proces. Zapravo, slušatelj može i treba biti uključen u proces kao i govornik. Izraz “aktivno slušanje” koristi se za opisivanje procesa potpunog uključenja.

Jasnoća

Jasnoća je velika stvar. Važna je jer onemogućuje slušatelja da vas pita “Reci što sad?” (I to je kritično i važno kada se komunikacija obavlja u pisanom obliku, gdje vas čitatelj ne može prekinuti i tražiti pojašnjenje.) Često, ono što kažemo ima smisla u našoj vlastitoj glavi, ali ne razmišljamo da naši slušatelji nemaju isti kontekst. Svaki put kad koristite zamjenicu poput on, ona ili oni, uvjerite se da slušatelj zna na koga se ta zamjenica odnosi. Isto vrijedi i za druge nespecifične riječi poput to i ovaj/ovoga.

Empatija

Nikada ne možete razumjeli osobu sve dok ne razmotrite stvari s njene točke gledišta.

To je empatija i bitna je za dobru komunikaciju. Svi mi hodamo u našim vlastitim malim svjetovima, ali povezivanje s nekim zahtijeva sposobnost stavljanja sebe na mjesto druge osobe i pokušaja razumjevanja njene točke gledišta.

Kada ste u stanju suosjećati, mirno i racionalno možete pristupiti razgovorima. Bilo da ste na poslu, kod kuće ili družite se s prijateljima, vještina empatije može vam pomoći ublažiti emocionalno nabijene situacije.

Nesporazumi nastaju kao posljedica loše komunikacije. Prije nego što shvatite, ono što je nekoć bilo bezazleno neslaganje pretvorilo se u rekla-kazala rat.

Dinamična komunikacija jedna je od najvažnijih vještina za razvoj. To je korisno ne samo na radnom mjestu već i u gotovo svakom području vašeg života. Važno je shvatiti da je komunikacija ono što gradi mostove i povezuje ljude na moćan način. Kada ste u mogućnosti da proširite svoju mapu svijeta, drugi će se vjerojatno više otvoriti, vidjeti vašu perspektivu i pregovarati s vama. Komunikacija je ključ za pozitivan utjecaj na druge i stvaranje moćnih timova, odnosa i zajedničkih snaga za postizanje uspješnih ishoda.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)