Tko misli moje misli?

Dopustiti da vam misli upravljaju danom je poput ulaska u automobil nepoznate osobe i puštanja da vas vozi kamo god želi. Tko zna gdje ćete završiti.

Vaš um je najmoćniji alat koji imate za stvaranje dobra u vašem životu, no ako se ne koristi pravilno, može biti i najrazornija sila u vašem životu.

Kontrolirati svoje misli znači utjecati na način na koji živite svoj život. Vaš um, preciznije, vaše misli utječu na vašu percepciju, a time i na vaše tumačenje stvarnosti. (I evo zašto je vaša percepcija vaša stvarnost)

Prosječna osoba dnevno ima oko 70 000 misli. To je puno, pogotovo ako su neproduktivne, samorazarajuće i općenito troše energiju.

Kad promijenite svoje misli, promijenit ćete i svoje osjećaje, a također ćete ukloniti okidače koji pokreću te osjećaje. Oba ova ishoda pružaju vam veću razinu mira u vašem umu.

Tko misli moje misli?

Prije nego što postanete gospodar svog uma, morate prepoznati da ste trenutno u nemilosti nekoliko neželjenih “skvotera” koji žive u vašem umu i oni kontroliraju vaše misli. Ako im želite biti šef, morate znati tko su i koja je njihova motivacija, a zatim možete preuzeti odgovornost i deložirati ih.

Evo četiri “skvotera” u vašoj glavi koji stvaraju nezdrave i neproduktivne misli.

       1. Unutarnji kritičar

Ovo je vaš stalni zlostavljač koji je često konglomerat:

● Tuđe riječi – mnogo puta riječi vaših roditelja

● Misli koje ste stvorili na temelju vlastitih ili očekivanja drugih ljudi

● Uspoređivanje s drugim ljudima, uključujući one u medijima

● Stvari koje ste sami sebi rekli kao rezultat bolnih iskustava poput izdaje i odbijanja. Vaše tumačenje stvara vašu sumnju u sebe i samooptuživanje.

Unutarnji kritičar motiviran je boli, niskim samopoštovanjem, nedostatkom samoprihvaćanja i nedostatkom ljubavi prema sebi.

Zašto bi te druga osoba zlostavljala? A budući da ste ta osoba vi – zašto biste se zlostavljali? Zašto biste dopustili da se netko tako loše ponaša prema vama?

       2. Mučitelj

Ta osoba živi u budućnosti – u svijetu “što ako”.
 
Mučitelja motivira strah, koji je često iracionalan i nema osnovu. Povremeno, ovu osobu motivira strah da će se ponoviti ono što se dogodilo u prošlosti.
 

        3. Reaktor

To je onaj što izaziva bijes, frustraciju i bol. Ovi pokretači potječu od nezaliječenih rana iz prošlosti. Svako iskustvo koje je usko povezano s prošlom ranom potaknut će ga.
 
Ovu osobu mogu pokrenuti riječi ili osjećaji, a mogu je pokrenuti i zvukovi i mirisi.
 
Reaktor nema stvarnu motivaciju i ima lošu kontrolu impulsa. Vodi ga prošlo programiranje koje mu više ne služi – ako ga je ikad i služilo.
 
       4. Uskratitelj spavanja
 
To može biti kombinacija bilo kojeg broja različitih skvotera, uključujući unutarnjeg planera, prekomjerni ponavljač istih riječi i rečenica  i preživač, zajedno s unutarnjim kritičarom i mučiteljem.
 
Motivacija uskratitelja spavanja može biti:
 
● Reakcija na šutnju, protiv koje se bori
● Briga o poslu koji ste tijekom dana zanemarivali
● Sumnja u sebe, nisko samopoštovanje, nesigurnost i anksioznost
● Sve gore navedeno za unutarnjeg kritičara i mučitelja
 
Kako možeš kontrolirati ove skvotere?
 

Kako ovladati svojim umom?

Vi ste mislilac i promatrač svojih misli. Možete kontrolirati svoje misli, no morate obratiti pažnju na njih kako biste mogli prepoznati “tko” vodi show – to će odrediti koju ćete tehniku htjeti koristiti.

Započnite svaki dan s namjerom da obratite pažnju na svoje misli i uhvatite se kad razmišljate o nepoželjnim mislima.

Postoje dva načina da kontrolirate svoje misli:

● Tehnika A – Prekinite ih i zamijenite

● Tehnika B – Eliminirajte ih

Ova druga opcija je ono što je poznato kao duševni mir.

Tehnika prekida i zamjene sredstvo je za reprogramiranje vaše podsvijesti. Na kraju, zamijenjene misli postat će misli koje “idu” s odgovarajućim situacijama.

Koristite tehniku A s unutarnjim kritičarem i mučenikom, a tehniku B s reaktorom i uskratiteljem spavanja.

Zaključak

Vaš um je alat, i kao i svaki drugi alat, može se koristiti u konstruktivne svrhe ili destruktivne svrhe.

Možete dopustiti da vaš um zauzimaju neželjeni, nepoželjni i destruktivni stanari ili možete odabrati poželjne stanare poput mira, zahvalnosti, suosjećanja, ljubavi i radosti.

Vaš um može postati vaš najbolji prijatelj, vaš najveći navijač i netko na koga možete računati da će biti tu i ohrabriti vas.

Možete kontrolirati svoje misli.

Izbor je vaš!

S ljubavlju,
Tihana

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)