Sve što trebate znati o Business Coaching-u

Imate potencijale za podijeliti sa svijetom, a moj je posao pomoći vam da ih pronađete.

Sjećate li se svojih školskih dana, kada su vam vaši učitelji bili na raspolaganju kako bi vam pomogli u poteškoćama s kojima se suočavate u projektima i zadacima? Sjećate li se koliko ste računali na njih kako biste dobili savjete i smjernice bez kojih niste mogli prevladati te probleme?

Ako ste ikada radili, vjerojatno ste imali slične situacije u kojima ste željeli da neki učitelj bude tu kako bi vam pomogao. I na sreću, u mnogim slučajevima vaš je nadređeni preuzeo tu ulogu. Međutim, postoje slučajevi kada dobivanje smjernica nije tako jednostavno. Takav je slučaj kada imate svoj posao, kada ste vi sam svoj nadređeni. Tko vas tada može podučiti/voditi/usmjeriti? U takvim situacijama idealni pojedinac kojeg trebate, zove se “poslovni trener” ili business coach.

Prije nego što krenemo dublje u koncept business coachinga, najprije riješimo pogrešnu predodžbu koja se veže uz ovaj naziv. Ništa ne može biti dalje od istine, nego iluzija kako je coach i coaching samo za ljude koji se bore ili tek počinju svoje poslovne karijere. Poduzetnici svih razina mogu imati koristi od business coacha. Slučaj Erica Schmidta je primjer koji to najbolje dokazuje. Eric je 2001. godine od strane Googla angažiran kao izvršni direktor. Navodim njegove riječi: “S obzirom da imam dugogodišnje iskustvo i angažiran sam od Googla kao CEO, smatrao sam da znam što radim. Ne samo da mi je Google dokazao da još uvijek postoji mnogo toga što trebam naučiti, već mi je to dokazao i moj coach Bill Campbell koji je postao moj veliki učitelj. Zapravo, jedna od mojih najvećih greški pojavila se krajem godine i bila je u tome što nisam pozvao Billa ranije da pomogne meni i mom timu. Uzmite mene za primjer – svatko treba coacha. Što ga prije pronađete, to će vam biti bolje”.

Ako Googleov izvršni direktor treba coacha, trebate ga sigurno i vi.

Tko je business coach?

Business coach je vješta i kvalificirana osoba s pozadinom u relevantnim pitanjima koja može nadgledati, pomagati i voditi vlasnika/managera u pokretanju, rastu i/ili razvoju poslovanja. Glavna svrha je pomoći u razjašnjavanju planova i ciljeva tvrtke, pomoći u razvijanju potrebnih vještina i stjecanju odgovarajućih resursa za uspješno poslovanje.

Business coach ima izraženu ulogu osposobljavanja vlasnika/managera u pitanjima koja se odnose na poticanje, odgovornost, vodstvo i podršku. Ovaj pristup pomaže onima koji počinju ili koji već posjeduju ili vode tvrtku, s upravljanjem, prodajom, motivacijom zaposlenika i vlasnika, izgradnjom timova, team buildingom, marketingom…

Business coach često komunicira s klijentima, bilo preko telefona ili osobno, kako bi razgovarao o sadašnjosti i budućnosti tvrtke i svim aktualnim problemima s kojima se suočava. To pomaže u održavanju poslovanja na duge staze, neprestano napredujući prema zacrtanim planovima i ciljevima.

Kritična komponenta business coachinga je odgovornost. Nikada nećete vidjeti nogometnog trenera koji trči krugove na terenu za svoj tim ili umjesto svog tima. Isto pravilo vrijedi i za business coaching. Business coach nije konzultant. On neće raditi umjesto vas u vašem poslu. On je tamo da vas usredotoči na krajnji rezultat i podsjeti vas zašto je to važno. On će vas motivirati da ostanete i dalje predani svom cilju i da se držite svojih obveza. I zapamtite, coaching je zona bez savjeta.

Unatoč velikim prednostima coachinga, nisu svi treneri dobri i sposobni pružiti kvalitetne informacije. Kada tražite coacha, važno je razmotriti sljedeće osobine:

  • Dobar coach treba biti u mogućnosti identificirati sve probleme s kojima se suočava poslovanje.
  • Dobar coach treba biti podrška kada su u pitanju vaše želje i potrebe vašeg poslovanja. Također treba vas potaknuti da prihvatite poslovne izazove, kao i da nadvladate poteškoće u vođenju tvrtke.
  • Dobar coach treba biti motivator koji vas inspirira da iskoristite svoj puni potencijal kroz povratne informacije i učinkovite smjernice.
  • Dobar coach mora biti orijentiran prema ljudima sa željom da pomogne drugima. Te mora pokazati veliko i istinsko zanimanje, znati aktivno slušati i komunicirati na učinkovit način.

Bez obzira na to tko ste, koju ste razinu dosada postigli ili koliko dobro radite, business coach će vas odvesti korak dalje. Uvijek postoji nešto što možete naučiti kako biste bili još bolji. U sportu, čak i najbolji sportaši na svijetu koriste trenere koji ih mogu vidjeti u akciji, kako bi uhvatili slabe točke i dali im povratnu informaciju, a sve u svrhu poboljšanja i rasta. To vrijedi i za bilo koje drugo područje. Stoga, što prije nađete svog coacha, to će vam biti bolje.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)