Rješavanje konflikata

Imate potencijale za podijeliti sa svijetom, a moj je posao pomoći vam da ih pronađete.

Da biste uspješno upravljali konfliktima, morate biti vješti komunikator. To uključuje stvaranje otvorenog komunikacijskog okruženja bilo da se radi o vašem radnom ili privatnom okruženju. No najprije trebamo biti svjesni da problem postoji. Jedino tada pronaći ćemo način da ga i riješimo. Upravo naša neposredna reakcija na konfliktne situacija bitna je.
Ako konflikt pogledamo kao nešto što se ne bi smjelo dogoditi ili nešto što šteti odnosima, tada konflikt postaje negativan. Sve što je negativno trudimo se izbjeći i nadamo se da se neće ni dogoditi. Ali ako konflikt vidimo kao sastavni dio života i posla ili kao priliku za jačanje odnosa, tada imamo način njegovog rješavanja, pretvarajući ga u nešto kreativno.

Komunikacija radi za one koji rade na njoj. – J. Powell

Pogledajmo 10 načina rješavanja konflikta…

  1. Dogovorite obostrano prihvatljivo vrijeme i mjesto za raspravu.
  2. Navedite problem onako kako ste ga vi vidjeli i doživjeli, izbjegavajući osuđivanje, optužbe i izjave poput uvijek ili nikad.
  3. Dopustite da druga osoba ima svoje mišljenje. Ne prekidajte i ne proturječite. Ne dozvolite pozivanje s imenima, stavljanje na mjesto, ironiju i cinizam, prijetnje, vikanje ili zastrašivanje.
  4. Slušajte i postavite pitanja. Pitajte činjenice (Tko? Što? Gdje? Kako? Kada?), kako biste bili sasvim sigurni da razumijete situaciju. “Istraživačka” pitanja poput Što ako? ili Što kažete/kažeš? Je li to jedino rješenje našeg problema? Što ako učinimo ovo ili ono? Postoje li neke alternative ovoj situaciji?, mogu pomoći pronalasku rješenja na obostrano zadovoljstvo. I svakako izbjegavajte akuzatorna ZAŠTO pitanja… Koristite i ponovite ponovno vlastite riječi kako biste shvatili što druga osoba misli i želi. Uvažite osjećaje i percepciju druge osobe.
  5. Držite se trenutnog konflikta. Ne mijenjajte temu i ne dopustite da ju druga osoba mijenja. Mogli biste reći nešto poput: “Razumijem tvoju zabrinutost, ali želim završiti ono što smo započeli, prije nego krenemo na drugu temu.”
  6. Pronađite nešto zajedničko. Nešto u čemu se slažete. Zajednički interesi ili zajednička zabrinutost najlakše dovode do rješenja.
  7. Win-Win situacija. Pronađite ideje rješenja sukoba koje omogućuju da svi budu pobjednici.
  8. Tražite SAMO promjenu ponašanja. Ne tražite da netko mijenja stavove ili da se osjeća drugačije ili da bude drugačiji. Ako želite da netko nešto “prestane raditi”, svakako predložite alternativnu akciju.
  9. Prihvatite najbolji način (makar bio i tuđi) za rješavanje sukoba i način njegovog provođenja – tko će učiniti što i kada.
  10. Ako rasprava ode predaleko, prekinite ju i nastavite drugi dan. Ali obavezno završite što ste započeli. Stavljanje problema “pod tepih” stvara negativne emocije, koje vrlo često dovode do “pucanja” i neugodnosti.

Sposobnost komuniciranja točno, jasno i razgovjetno, vitalna je životna vještina i nešto što se ne smije previdjeti. Nikada nije prekasno raditi na komunikacijskim vještinam i tako poboljšati kvalitetu svog života.

Možemo izbjeći mnoge sukobe i nesuglasice komunikacijom u koju je uključen humor. Humor nam može pomoći da kažemo stvari koje bi inače bilo teško izrgovoriti bez vrijeđanja druge osobe. Međutim, važno je da se smijemo s drugom osobom, a ne njoj. Kada se humor i igra koriste za smanjenje napetosti i ljutnje, probleme s “reframeom” i rješavanja situacije različitih pogleda i percepcija, sukob zapravo može postati prilika za veću povezanost i/ili intimnost.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)