Imate potencijale za podijeliti sa svijetom, a moj je posao pomoći vam da ih pronađete.

Svako malo naiđemo na nešto što nas dotakne … Bilo da je to pjesma, motivacijska poruka, knjiga, ili možda priča o poslovnom uspjehu. Često puta, ti trenuci inspiracije ostaju uz nas i pomažu nam da motiviramo sebe na daljnje kretanje prema naprijed.

Danas, dok sam prolazila kroz Facebook, dotakla me slika vučjeg čopora. Kada sam kliknula na link da saznam više i pročitala priču, shvatila sam značenje koje se krije iza slike. Toliko me se dojmilo da sam to isto morala podijeli i sa vama. I iako sam, zbog posla kojim se bavim čula za slične analogije, fotografija stvarno stavlja točku na “i” pravog i smislenog vodstva.

Skupina vukova:

Prva tri (crvena oznaka) su stari i bolesni. Hodaju naprijed kako bi postavili ritam vođene skupine, te se time izbjeglo njihovo zaostajanje, napuštanje i više nego vjerojatno njihovo žrtvovanje u slučaju zasjede. Sljedećih pet (žuta oznaka) su najjači i najbolji u čoporu. Zadatak im je zaštiti prednju stranu čopora ako se dogodi napad. Naravno, čopor u sredini uvijek je zaštićen od napada. (Skoro) posljednjih pet iza njih (zelena oznaka) također su među najjačim i najboljim; oni su zaduženi  štititi leđa čopora ako se dogodi napad. Posljednji vuk na slici (plava oznaka) je LEADER. On osigurava i brine da nitko nije ostavljen. Čuva čopor ujedinjen i na istom zajedničkom putu. On je uvijek spreman trčati u bilo kojem smjeru kako bi zaštitio i služio kao “tjelohranitelj” cijeloj skupini.

To je sjajna priča, zar ne? No, kako se to odnosi na posao?

Ako razmišljate o svojstvima i karakteristikama alfa vuka, mislite na povjerenje, odanost, pouzdanost, snagu i poznavanje svog čopora. Jel tako?

Ove karakteristike podsjećaju na neke od izvršnih direktora tvrtke. Ali, je li to sasvim točno i u praksi zaista tako?

Za razliku od vuka koji ima toliko povjerenja u svoju sposobnost da se bori protiv “razarača” tijekom napada i koji će žrtvovati sve kako bi zaštitio svoj čopor, to nije slučaj i osobina kod svakog izvršnog direktora, voditelja, menađera…

Vodstvo nije o tome da budete najvidljiviji, najglasniji, pa čak i da najviše zarađujete. Vodstvo je uistinu vezano uz čuvanje leđa. Pravi vođe su ličnosti koje žele podijeliti svoj uspjeh umjesto da sami uživaju u slavi, to su oni koji, kada stvari pođu po zlu, preuzmu odgovornost pada i osiguravaju sredstva za svoj tim.

U većim tvrtkama, mnoga pitanja upravo su vezana uz potrebne kvalitete i osobine koje bi njihov CEO (ili C-Suite) trebao imati kako bi se spriječili neočekivani napadi. I kao što smo mnogo puta vidjeli i doživjeli mnogi članovi C-Suitea, često kada dođu teška vremena, podviju rep i pobjenu prije nego ih situacija, problemi i ljudi “žive pojedu”.

Međutim, posjedovanje male tvrtke nešto je drugačije. Vaši zaposlenici imaju tendenciju da budu poput obitelji. Često puta mnogi vlasnici tvrtki postaju sjajni prijatelji s mnogim svojim kupcima i zaposlenicima.

Vrijeme je da sve ovo povežemo …

Smatrate li da ste pouzdani Alfa? Jeste li jaki vođa? Bi li zaštitili svoj čopor po svaku cijenu?

Upravo ovakvim pričama hranimo misli. Možda će ova rezonirati sa vama koliko i sa mnom i pomoći vam da zadržite svoj čopor (tim) ujedinjen i na pravom putu.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)