Postoji li najdepresivniji dan u godini?

– Postoji li zaista najdepresivniji dan u godini ili je riječ o sezonalnoj depresiji?
– Kako ga “preživjeti”?
– Budući da je taj ponedjeljak navodno najdepresivniji, kako se nositi s financijskom anksioznošću i neizvjesnošću koja nas čeka?

———–

Postoji li najdepresivniji dan u godini?

Nijedna znanstvena studija ne podržava tvrdnju da je treći ponedjeljak siječnja najdepresivniji dan u godini. Pa, odakle je onda došao ovaj mit?

Od 2005. godine mit o najdepresivnijem danu u godini opsjeda svijet, a sve zahvaljujući reklamnoj kampanji tvrtke Sky Travel. Za kampanju, britanski psiholog, životni trener i savjetnik za sreću Cliff Arnall pomogao je razviti jednadžbu za izračunavanje ovog najdepresivnijeg dana u godini.

Čimbenici su uključivali vremenske uvjete, razinu financijskog duga, vrijeme proteklo od Božića, nisku razinu motivacije i neuspjeh novogodišnjih odluka.

Međutim, ova naizgled bezopasna marketinška taktika namijenjena prodaji ljetovanja narasla je daleko iznad svoje izvorne svrhe. Nažalost, postala je, kako je i sam dr. Arnal nazvao, “samoispunjavajuće proročanstvo.”

U godinama nakon, dr. Arnall je postao aktivist #StopBlueMonday, a Blue Monday je postao više nježna šala.

Ipak, iako to možda nije znanstveno dokazano, ideja dr. Arnalla o sumornoj najnižoj točki nakon blagdana može imati određenu težinu. Kraći dani i niske temperature mogu negativno utjecati na raspoloženje i dovesti do sezonskog afektivnog poremećaja.

Dok je najdepresivniji dan u godini samo mit, sezonski afektivni poremećaj (zimski blues) — vrlo je stvaran, a tipično loše vrijeme u siječnju ne pomaže.

Najdepresivniji dan u godini možda izaziva dodatni osjećaj straha koji se veže uz siječanj, posebno kod pacijenata s depresijom i tjeskobom.

Kako preživjeti zimski blues?

  1. Planiraj nešto smisleno i za sredinu tjedna – Prestani čuvati svu zabavu samo za vikend, slobodne dane ili godišnji. Planiranje zabavnog sadržaja tijekom tjedna umanjiti će osjećaj da je od ponedjeljka do petka samo bolno čekanje vikenda i zabave.
  2. Odbaci postavljanje rutina koje, na kraju, traju samo u siječnju – Ne trebaš isprobati sve dijete, vježbe, navike i tečajeve u prvom mjesecu nove godine… Polagano dodavaj nove zdrave navike u svoju rutinu umjesto da ideš na sve ili ništa.
  3. Ne oslanjaj se samo na motivaciju – Ako ti je motivacija početna strategija, nećeš uspjeti. Apsolutno je točno da je motivacija popularna strategija, no svoje ZAŠTO temelji na svojim vrijednostima, a ne na prevrtljivoj motivaciji. 
  4. Reci NE ako si preopterećen/a – Nauči se odmoriti, ne odustati.
  5. Dovoljno spavaj i ostani aktivan/na – San je neophodan našem tijelu i mozgu zbog pravilnog rada i boljeg suočavanja sa izazovima koje svakodnevno susrećemo, a tjelovježba i/ili bilo koji drugi oblik aktivnosti tome će također značajno doprinijeti.

Kako se nositi s financijskom neizvjesnošću?

Postavi tromjesečne proračunske ciljeveZapočinjanje godine s kratkoročnim ciljevima može znatno olakšati upravljanje financijskim stresom nakon blagdana. Pametan proračun uvijek se provodi kroz male korake. Postavljanje tromjesečnog proračunskog cilja može ti pomoći da ostaneš usredotočen/a. Počni pratiti sve svoje troškove i izradi realan plan potrošnje za ostatak zime. Smanjivanjem nebitnih stvari – restorani, zabava, nova odjeća – sredstva se mogu uložiti u otplatu duga i povećanje štednje.

Ako si ove blagdanske sezone prešao/la svoj proračun, iskoristi ovu priliku da pregledaš svoje financije i napraviš neke promjene u svojim navikama potrošnje. Biti ćeš na zdravom financijskom putu i osjećati ćeš se dobro u vezi s tim, prije nego što to shvatiš.

——

Ove jednostavne strategije pomoći će ti da ostaneš pozitivan/na i mentalno i na računu i to ne samo na tzv. “Najdepresivniji dan u godini”, već i tijekom svih zimskih, kao i ostalih mjeseci u godini.

Sviđa ti se članak? Ostavi komentar…
Prati me na Instagramu!
Pronađi me na Facebooku!

S ljubavlju,

Tihana

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)