Postizanje balansa: zašto ste krivo shvatili i kako to ispraviti?

‘Treba mi više balansa u životu!’

Čujemo to cijelo vrijeme. To je zato što to osjećamo cijelo vrijeme – taj ‘neuravnoteženi’ osjećaj koji nas moli da usporimo i napravimo neke drastične promjene prije nego što potpuno izgorimo!

Zasigurno se osjećam ‘neuravnoteženo’ nekoliko puta godišnje (osobito u siječnju i ožujku!), a to je tema koja se stalno pojavljuje kod mojih klijenata; tako da je sigurno reći da sam naučila nešto o ‘balansu’. Ali možda vam se neće svidjeti što imam za reći, jer ono što imam reći o balansu je sljedeće: ‘Većina nas je sve pogrešno shvatila!’

'Balans' je mit

Dugo sam osjećala da je to istina, ali trebalo mi je neko vrijeme da stvarno shvatim zašto je tako. ‘Balans’ nije opipljiva stvar – nije poput postizanja cilja, poput dobivanja novog posla, dovršavanja knjige ili mršavljenja. ‘Balans’ je stanje postojanja – nusprodukt načina na koji živimo svoj život. To je nusprodukt izbora koje donosimo.

Ako težite 'balansu', svaki put ćete promašiti cilj.

Ima dosta članaka koji nam govore kako ‘pronaći balans’ ili ‘stvoriti uravnotežen život’, ali dok prijedlozi u tim člancima mogu biti od pomoći, temeljno načelo na kojem se temelje, je pogrešno. Ovo je problem s traženjem ‘balansa’ i zašto ga mnogi od nas nikada ne postignu – jer nije dostižan.

Balans nije nešto što radite. To je nešto što osjećate o onome što radite.

‘Balans’ je senzacija, emocija, iskustvo; to je imenica ili, u najboljem slučaju, pridjev (poput ‘uravnotežene’ prehrane ili ‘uravnoteženog’ balkovnog računa!). Ali to nije glagol – ne kada govorimo o ovoj vrsti ‘balansa’. Dakle, nemoguće je samo ciljati i postići balans, a to je ono što nas dovodi u probleme.

Dakle, kako možemo postići uravnoteženo stanje?

Zaista se radi o IZBORIMA

Umjesto da tražimo ovu tajanstvenu stvar zvanu BALANS, ono na što se stvarno trebamo usredotočiti jesu IZBORI koje donosimo svakog trenutka svakog dana. Iako si ne možemo reći balans, možemo si reći IZABERI najbolje mogućnosti za stvaranje osjećaja balansa. Radnja mudrog odabira može dovesti do osjećaja ‘uravnoteženosti’ jer je naš osjećaj ravnoteže zapravo posljedica radnje donošenja izbora.

Svaki izbor može voditi prema ili od balansa

Svaki izbor koji napravite može vas odvesti prema ili udaljiti od osjećaja balansa. Na primjer, odabir gledanja televizije umjesto vježbanja ili odabir reći DA nečemu drugom umjesto NE punog ljubavi kako biste imali malo slobodnog vremena, oba su izbora koja će vjerojatno dovesti do osjećaja balansa. S druge strane, odabir ranog odlaska u krevet, unošenje zdrave hrane u tijelo i izdvajanje vremena za sebe vjerojatno će dovesti do osjećaja balansa i dobrobiti.

Samo zato što to razumijemo ne znači da se odjednom osjećamo uravnoteženo.

Iako znam da je ‘balans’ mit, i dalje šetam. Životne okolnosti – zdravlje, djeca, posao i da, čak i izbori drugih – utječu na naše vlastite izbore i mogu utjecati na taj ciklus. Ali razumijevanje ovih načela može vam olakšati uočavanje znakova ‘neuravnoteženog’ života i znati koje izbore odabrati kako biste vratili balans. Možda se to neće dogoditi preko noći, ali usredotočenost na izbore koje donosite svaki dan najsigurniji je način da konačno ‘postignete balans’.

Ako tražite još više pametnih savjeta i alata iz svijeta manifestacije i energetske psihoterapije EFTMRA, koji će vam pomoći u postizanju ciljeva vezanih uz zdravlje, ispunjenje, cjelovitost, blagostanje i obilje i želite podršku tim putem (tko ne želi!?), prijavite se na radionicu Blagostanje i obilje uz EFT. Ne zaboravite se također prijaviti na mjesečni Newsletter i dobiti pristup najnovijim objavama i popustima.

Sviđa vam se članak? Ostavite komentar…
Pratite me na Instagramu!
Pronađite me na Facebooku!

S ljubavlju i zahvalnošću,

Tihana