Percepcija nije stvarnost

“Percepcija je stvarnost.” 

Taj se aforizam često koristi kako bi opravdao percepciju koja može biti objektivno neopravdana ili jednostavno bez dodira sa stvarnošću. Koristi se kao “batina” za udaranje drugih kako bi prihvatili nečiju preferiranu stvarnost.

Jasno je da percepcija i stvarnost imaju vrlo različita značenja. Prvo se pojavljuje u potpunosti u umu u kojem mentalna gimnastika može bilo koje uvjerenje pretvoriti u stvarnost. Drugi postoji potpuno izvan uma i njime se ne može lako manipulirati. Poistovjećivanje percepcije sa stvarnošću znači odbaciti prosvjetljenost i ponovno se vratiti u srednji vijek.

Percepcija nije stvarnost, no, percepcija može postati stvarnost neke osobe (postoji razlika), jer percepcija snažno utječe na to kako gledamo stvarnost.

Naše percepcije utječu na to kako se fokusiramo, obrađujemo, pamtimo, tumačimo, razumijevamo, sintetiziramo, odlučujemo i djelujemo na stvarnost. Pri tome je naša tendencija pretpostaviti da način na koji percipiramo stvarnost predstavlja točan prikaz onoga što uistinu jest. KRIVO. Problem je što je leća kroz koju opažamo često izobličena zbog naših prošlih iskustava, prethodnih saznanja, emocija, unaprijed stvorenih predodžbi, samo-interesa i kognitivnih distorzija (greške u razmišljanju).

Izazov s kojim se suočavamo s vlastitim razmišljanjem, kao i s razmišljanjem drugih, je kako osigurati da percepcije ostanu bliske stvarnosti. To je usklađivanje bitno za nas da živimo u stvarnom svijetu, pronalazimo konsenzus s drugima i održavamo individualne i društvene strukture koje su potrebne za život onakav kakav znamo da postoji.

Evo nekoliko savjeta koje morate imati na umu:

  • Ne pretpostavljajte da su vaše percepcije stvarnost (one su samo vaša stvarnost)
  • Poštujte tuđu percepciju (možda su u pravu)
  • Nemojte previše čvrsto držati svoju percepciju; može biti pogrešna (za priznati to, potrebna je hrabrost)
  • Prepoznajte distorzije u sebi koje mogu iskriviti vašu percepciju
  • Izazovite svoju percepciju
  • Potražite potvrdu stručnjaka (ne ispitujte svoje prijatelje, sigurno je da imaju istu percepciju kao i vi)
  • Budite otvoreni za modificiranje svojih percepcija ako nadmoć dokaza to zahtijeva (krutost uma daleko je gora od pogreške)

Sljedeći put kada netko inzistira na izjavi – “Percepcija je stvarnost” – ustanite i kažite im da bi to mogla biti njihova percepcija, no to nije nužno stvarnost.

Upamtite – Samo zato što vi ili netko drugi misli da je “nešto” stvarnost, ne čini “to nešto” stvarnošću.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)