Motivacija zaposlenika

Imate potencijale za podijeliti sa svijetom, a moj je posao pomoći vam da ih pronađete.

Motivacija zaposlenika ključan je aspekt na radnom mjestu koji dovodi do uspjeha odjela i tvrtke. Motiviranje zaposlenika mora biti redovita rutina, no postoje tvrtke koje nažalost ne razumiju važnost istog. Istraživanja pokazuju da je samo 13% zaposlenika angažirano na radnom mjestu. [Izvor: Gallup]

Važnost motivacije zaposlenika

Postoji nekoliko razloga zašto je motiviranost zaposlenika važna. Osnovna je ta da dopušta upravi da ostvari ciljeve tvrtke. Bez motiviranog radnog mjesta, tvrtke bi mogle biti smještene u vrlo rizičan položaj.

Motivirani zaposlenici mogu dovesti do povećane produktivnosti i omogućiti organizaciji postizanje viših razina poslovanja. Zamislite da imate zaposlenika koji nije motiviran na poslu. Vjerojatno će koristiti vrijeme za svojim stolom kako bi surfao internetom za osobni užitak ili čak tražio neki drugi posao. Ovo je gubitak vašeg vremena i resursa.

Imajte na umu da se ovo temelji na jednom zaposleniku. Pokušajte zamisliti da većina vaših zaposlenika radi isto. Ovo zaista nije pozicija u kojoj se netko želi naći.

Prednosti motiviranih zaposlenika

Motivacija zaposlenika vrlo je važna za svaku tvrtku zbog prednosti koje ona donosi tvrtki. Prednosti uključuju:

Povećana predanost zaposlenika
Kada su zaposlenici motivirani za rad, oni će dati sve od sebe, svoje najbolje kvalitete u zadatke koji im se dodjeljuju.

Poboljšano zadovoljstvo zaposlenika
Zadovoljstvo zaposlenika je važno za svaku tvrtku, jer to može dovesti do njenog pozitivnog rasta.

Razvoja zaposlenika
Motivacija može olakšati osobno postizanje ciljeva zaposlenika kao i njihov samorazvoj, koji je pak ključan i za razvoj organizcije. Jednom kad zaposlenik upozna i zadovolji neke početne ciljeve, shvaća jasnu vezu između napora i rezultata, što ga dodatno motivira da nastavi na visokoj razini.

Poboljšana učinkovitost zaposlenika
Razina učinkovitosti zaposlenika ne temelji se samo na njihovim sposobnostima ili kvalifikacijama. Da bi tvrtka dobila najbolje rezultate, zaposlenik mora imati dobru ravnotežu između sposobnosti obavljanja zadane zadaće i spremnosti da želi izvršiti zadatak. Ova ravnoteža može dovesti do povećanja produktivnosti i poboljšanja učinkovitosti.

Kako povećati motiviranost zaposlenika

Komunikacija

Najlakši način za povećanje motivacije zaposlenika je pozitivna komunikacija na radnom mjestu. Ne oslanjajući se samo na mail poruke, već i na način samog razgovara sa svojim zaposlenicima osobno, pa čak i na osobnoj razini, ako je moguće.

Pokušajte ostaviti na stranu neko vrijeme svaki dan kako biste razgovarali sa zaposlenicima ili se možete pridružiti tijekom pauze za kavu umjesto da sjedite u svojem uredu. Na taj način, zaposlenici osjećaju kao da ste dio tima; lider umjesto šef.

Zaposlenici također žele vidjeti tvrtku kao uspješnu. Mnogi imaju izvrsne ideje, od štednje do operativnih poboljšanja. Menadžment mora uložiti napor da se odvoji neko vrijeme kako bi pitao i poslušao prijedloge. Ništa ne vrijedi više od osjećaja vrijednosti.

Vrijednost pojedinačnih doprinosa

Uprava odnosno tvrtka bi trebala osigurati svojim zaposlenicima način na koji njihov individualni napor i doprinos igra važnu ulogu u ukupnim ciljevima i smjeru tvrtke. Zaposlenici će se ponositi i biti angažirani više u svom radu ako budu svjesni kako njihovi napori utječu na organizaciju; bez obzira koliko su veliki ili mali doprinosi.

Uprava ne mora nagraditi svoje zaposlenike s darovima svaki put kada su obavili dobar posao. Dovoljno će biti i priznanje u smislu jednostavne zahvale: “Hvala” ili “Obavili ste veliki posao”. Te jednostavne, a smislene riječi priznaju napor, grade odanost i potiču ljude da rade još više.

Pozitivna okolina na radnom mjestu

Ponekad, zaposlenici nemaju motivaciju, jer njihovo radno mjesto nema pozitivno radno okruženje. Kako bi se to riješilo, menadžment bi trebao imati sluha i poslati ankete kako bi dobio povratne informacije od zaposlenika te riješio eventualne probleme s kojima se suočavaju.

Uprava bi također mogla postaviti pozitivne citate ili slike na vidljivim i frekventnim mjestima. Flora i fauna također pomažu stvoriti spokojan radni okoliš zaposlenicima, pa zašto ne dodati nekoliko biljaka u uredu.

Prije nego što izgradite motivacijsku strategiju, prvi korak koji trebate poduzeti jest razumjeti što motivira vaše zaposlenike. Što ih to tjera na vrhunsku izvedbu... To će vam pomoći u razvoju programa koji motivira i zadržava najbolje zaposlenike upravo u vašoj tvrtki.

Ukratko, pozitivna radna okolina osnovni je element koji će vašu tvrtku dovesti na vrh, ali i odati priznanje za taj uspjeh i svojim zaposlenicima. Pristupačan tim ili osoba koja će voditi zaposlenike treba imati svoja “vrata uvijek otvorena”, biti vješt i iskren komunikator, te znati slušati. Jer najvažnije od svega, niti jedna tvrtka ne može uspjeti sama, zaposlenici igraju ključnu ulogu u segementu uspjeha tvrtke, stoga bi se na njih trebalo gledati kao na dragocjeni resurs.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)