Lažni ciljevi i kako ih izbjeći…

Imate potencijale za podijeliti sa svijetom, a moj je posao pomoći vam da ih pronađete.

Lažni cilj je nešto što mislite da želite, ali kada dublje “kopate” (ili još gore, kada ga postignete), shvatite da to nije nešto što ste zapravo htjeli.
Nema ništa gore od uloga svih vaših resursa, napora i vremena u nešto, samo da postignete rezultat koji nije ono što ste očekivali ili onaj koji uzrokuje više lošeg nego dobrog.

Kako izbjeći lažne ciljeve

1 – Razmotrite cijelo putovanje

Cilj je vaše odredište. Putovanje je proces koji vas vodi tamo.
Ponekad možete postaviti cilj kako da nešto postignete, ali potpuno zanemariti putovanje odnosno sve korake koje treba poduzeti da biste stigli tamo. A upravo to su stvarne i ključne stvari koje treba raditi svaki dan, svaki tjedan ili svaki mjesec. To su navike koje morate uključiti u svoju rutinu. Ako je putovanje nešto u čemu ne uživate, onda su šanse da ćete uživati u postizanju cilja izuzetno male.

Recimo da želite započeti vlastiti posao. Imate lijepu ideju i sada ju želite pretvoriti u posao. Vaš je cilj povećati vašu tvrtku i recimo ostvariti 100.000 kuna prihoda godišnje (konkretan cilj) za 24 mjeseca (krajnji rok).
Ali recimo grozite se marketinga. Niste prodavač i odbija vas ta “cijela marketinška stvar”. To je veliki problem, glavni.

Dakle, vaš je cilj povećati poslovanje, a put do njega svakako zahtijeva poznavanje i bavljenje marketingom, jednostavno ne može bez njega, dio je cijele priče. Ako se svakodnevno budite opterećeni i ne želite izaći iz kreveta zato što vam je dan ispunjen marketinškim i prodajnim aktivnostima, čak i ako postignete svoj cilj, 24 mjeseca od sada, toliko biste mrzili putovanje da uopće ne biste uživali u svom postignuću.

Da li se za taj cilj treba žrtvovati ili je on jedan od primjera postavljanja lažnog cilja?

Stvar je u tome da postavljanje cilja ima za rezultat upravo i putovanje koje uključuje posao kojeg ćete morati raditi svaki dan, tjedan i mjesec. Ako u tome ne uživate, ako vam proces postaje teret zbog svakodnevnih aktivnosti, te nadilazi zadovoljstvo postizanja cilja, to je definitivno lažni cilj.
Ako postavite cilj i uživate u procesu koji će vas dovesti do kranje točke, to je pravi cilj.
Upravo ovakav scenarij dogodio se i meni u ranim fazama mojeg rasta i razvoja. Zaboravila sam prilikom jednog postavljanja cilja uključiti i svoj otpor prema knjigovodstvu, te shvatila da će upravo on cijeli moj put učiniti nepodnošljivim. Na vrijeme sam odustala od tog lažnog cilja i okrenula se stvarima gdje uživam u cijelom procesu.

2 – Razmotrite sve posljedice

Često čujemo ljude da kažu: “Želim veću kuću”. To je odlično (i ja također :)).
Ali rijetko ljudi sjednu i razmisle o svim posljedicama koje veća kuća predstavlja:

  • Osiguranje kuće se povećava
  • Porez raste
  • Imate više prostora kojeg treba očistiti. To pak znači da trošite više vremena i novca na održavanje ili na uslugu čišćenja
  • Možda trebate više namještaja
  • Režije su daleko veće…

To ne znači da ne biste trebali željeti veći dom kao jedan od vaših ciljeva. Veća kuća je zadivljujući cilj, sve dok uzmete u obzir sve posljedice koje dolaze s postizanjem toga cilja. Dobre i loše.
Često puta dozvolimo si biti uhvaćeni u dobru i uzbudljivu priču i zaboravimo biti realni o tome što bi zapravo nama osobno značilo postići taj cilj. To može dovesti do stvaranja “lažnih” ciljeva. Stoga treba razmotriti sve točke prije nego krenemo u postavljanje i realizaciju ciljeva. A sve kako bismo nezadovoljstvo i razočaranje sveli na minimum.

Bez obzira koja je nagrada na kraju puta, ako je put nemoguće prijeći iz bilo kojeg razloga, to je bespovratno izgubljeno vrijeme.

Stoga, formula za izbjegavanje lažnih ciljeva zapravo je vrlo jednostavna:
Ako vam se sviđa putovanje koje morate proći, razmotrili ste sve posljedice i apsolutno volite sve u tome, to je dobar cilj; krenite za njim.
Ali, ako vam se ne sviđa put ili neki važan segment cilja, a neke od posljedica su veće od stvarne koristi, možda ćete imati lažni cilj u rukama.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)