Je li tvoja izjava “radim na sebi” drži vodu ili je totalno sranje?

Prije nekoliko godina moja prijateljica raskinula je zaruke s dečkom s kojim je bila u četverogodišnjoj vezi. Ponosno mi je rekla da će pričekati da počne izlaziti i da uživa biti sama jer “radi na sebi”. Pouzdano sam znala da se njen život sastoji od posla, odlaska u teretanu, odlaska na razne evente sa svojim curama i vikenda u beskonačnim zabavama.

Možda sam tog dana bila zločesti terapeut, no ispalila sam: “Što ti to uopće znači? Što konkretno radiš na sebi?”

Kako se ispostavilo, nije radila ništa u “radu na sebi” (osim ako se računa spin sat). Mislim da je plemenita stvar reći: “Radim na sebi” i učiniti da zvučimo evoluirano i da prakticiramo brigu o sebi. A možda nas izgovarajući to naglas drugim ljudima čini da osjećamo da samim izgovaranjem zapravo činimo nešto za sebe. No, reći to i zapravo učiniti to, dvije su vrlo različite stvari.

Dakle, možda si to ti. Ili se možda samo pitaš kako zapravo izgleda raditi cijelu ovu stvar “osobnog razvoja”. Da se spustimo na osnove, evo nekoliko koraka da poradiš na sebi, nahraniš svoju dušu, budeš bolja duša, kako god to želiš nazvati:

  1. Razmisli o svojim prošlim pogreškama. Nemoj se ponašati kao da ih nemaš. Ti ih radiš, ja ih radim, svi ih radimo. Umjesto da se opravdavaš za svoje pogreške, pokušaj ih imenovati i učiti iz njih. Ono što pod tim mislim je da razmisliš o tome što trebaš imati na umu u određenoj situaciji, što bi možda trebala “počistiti” s nekim i u nekom odonosu i što ćeš sljedeći put pokušati napraviti drugačije.
  2. Čitaj knjige o samopomoći i pozitivnoj psihologiji. Knjige o samopomoći i pozitivnoj psihologiji bile su moja vrata za promjenu života prije 18 godina. Ako isključiš 30 minuta Facebooka i Instagrama i posvetiš te minute čitanju nečega kako bi poboljšala sebe, učiniti ćeš si OGROMNU uslugu.
  3. Druži se sa sjajnim ljudima. Ovo je nešto o čemu si me sigurno već čula da pričam, a često to ponavljam zbog ogromne važnosti. Uloži vrijeme i trud u druženje s ljudima kojima se diviš i u koje se želiš ugledati. Rad na sebi NIJE družiti se s ljudima koji ostaju u ulozi žrtvi, žale se na svoje probleme i nikada ne poduzimaju korake da ih promijene. Također, to NIJE ni druženje s ljudima koji u svakom rješenju nađu problem, kao i oni koji te uvijek spuštaju.
  4. Stvori sebi ciljeve koji znače nešto tvom duhu. Ovo nisu ciljevi kao što je odraditi 100 marinaca zaredom (iako je to fakat teško i kapa dolje za “luđake” 🙂 koji to rade). To su ciljevi poput obvezivanja na svakodnevno prakticiranje zahvalnosti, redovitog kontakta s prijateljima i obitelji – uz uvjet da je to pozitivan kontakt, predanosti obavljanju posla koji ti zadaje tvoj terapeut, itd. To su ciljevi koji su važni.
  5. Zbog ljubavi prema svemu što je sveto, posjeti terapeuta. Dobri terapeuti mijenjaju živote. Ako ti prvi nije “legao” traži dalje. Ne odustaj na prvoj prepreci i ne stvaraj mišljenje na jednom uzorku. Pa čak ni na dva, tri, pet… Traži dalje. Gledaj, dolazimo do točke u životu kada više ne možemo kriviti svoje roditelje. Ne možemo kriviti svoje bivše partnere, šefove ili bilo koga. Terapija ulazi u srži tvog nezadovoljstva i uistinu može biti katalizator za stvaranje života kakav želiš i plus toga, omogućuje ti da stvarno radiš na sebi.

Ti si arhitekt i kreator. Ti si jedina koja može napraviti promjenu u svom životu. Kreni prvo s tim da budeš iskrena prema sebi u odgovoru na pitanje:

Radim li (trenutno) zaista na sebi?

S ljubavlju,

Tihana

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)