easyJet kompanija i coaching

Imate potencijale za podijeliti sa svijetom, a moj je posao pomoći vam da ih pronađete.

easyJet kompanija i coahing

LEADERSHIP COACHING | CASE STUDY

easyJet predstavlja lidera među low-cost avio kompanijama koje posluju na teritoriju Europe, Azije i Afrike. Kompanija je osnovana 1995. godine, posluje u preko 30 zemalja svijeta, a njihovih 176 aviona kreće se na preko 600 ruta međunarodnog prijevoza. easyJet je također prva kompanija koja je uvela prodaju karata isključivo putem call centra. Iako predstavlja low-cost kompaniju, za razliku od svojih konkurenata, easyJet koristi glavne aerodrome koji se nalaze blizu velikih gradova i nudi posebne usluge za poslovne putnike. Također, slično ostalim low-cost kompanijama, tijekom leta ne poslužuju se hrana i piće, ali putnici imaju mogućnost kupiti osvježenje. S brojem od 47 milijuna putnika godišnje, ova kompanija daleko je iznad svojih konkurenata, Ryanair (28.09 mil) i British Airways (26.2 mil).
U čemu leži tajna uspjeha easyJeta, otkrivamo vam u daljnjem tekstu.

UVOĐENJE COACHINGA U ORGANIZACIJSKU KULTURU KAO KLJUČ USPJEHA

#1 Fokus easyJet kompanija percipira svoje zaposlene kao najveći izvor konkurentske prednosti, te smatra da je ulaganje u njihov razvoj investicija koja se može višestruko vratiti.

#2 Cilj Najviši cilj uvođenja coachinga u organizacijsku kulturu ove kompanije bio je razvoj zaposlenih i njihovih talenata i mjerenje direktnog utjecaja ovog pristupa na performanse.

#3 Izazov Identificirati pojedince koji izuzetno obavljaju svoj posao i istovremeno kontinuirano teže ka višem i boljem, a zatim pratiti i poticati njihov daljnji razvoj.

STRATEGIJA COACHINGA ZAPOSLENIH

Kompanija easyJet bila je fokusirana na razvoj svakog pojedinca i njegovih performansi. To je postignuto kroz 7 coaching treninga koji su održavani simultano tijekom perioda od 6 mjeseci. Treninzi su bili prilagođeni karakteristikama posla koje pojedinac obavlja, nivou rukovođenja, kao i vrsti menadžerskih vještina koje bi rukovoditelj trebao posjedovati. Treninzi su imali dvostruki utjecaj: na sam posao i na zaposlene. Naime, nakon treninga rukovoditelji su bili u mogućnosti da artikuliraju kratkoročne, srednjoročne i dugoročne realne ciljeve i uspostave jasne kriterije kojima će se mjeriti stupanj njihovog ostvarenja. Prilikom postavljanja ciljeva, vođeno je računa o njihovoj usklađenosti sa misijom i vizijom organizacije, kao i zahtjevima klijenata. Također, svi rukovoditelji posebno su se fokusirali na način komunikacije i motivaciju svojih sljedbenika. Učinak zaposlenih je mjeren, praćen i raspoređen prije i nakon uvođenja ovih treninga na osnovu različitih kvantitativnih i kvalitativnih analiza.

EVALUACIJA I UTJECAJ NA KLJUČNE INDIKATORE USPJEHA (KPI)

Nakon 6 mjeseci coachinga svi rukovoditelji u ovoj kompaniji radili su i više od onoga što se od njih očekivalo i premašili postavljene targete. Uspjeh zaposlenih ogledao se u generiranju novih 6.8 milijuna dolara prihoda. Rukovodstvo kompanije easyJet je 100% ovog budžetskog priljeva pripisalo novonastalim promjenama u strategiji razvoja zaposlenih. Organizacija je uspjela napraviti jasnu direktnu vezu između promjena u ponašanju koje je usvojio lider i povećanja performansi njegovih sljedbenika. Postignuta je sinergija među članovima tima, smanjen je broj konflikata i stvorena je kultura podrške i razvoja. Također, povećalo se zadovoljstvo zaposlenih, što je dovelo do povećanja učinka.

“Coaching predstavlja ključ kojim možemo otključati sve skrivene potencijale i snage zaposlenih. Ovaj pristup podiže njihovu samosvijest i izaziva odgovornost da postignu održivu pozitivnu razliku u svom životu, ali i životu onih sa kojima rade. Pristup evaluacije jedinstveno omogućava liderima da mjere direktan utjecaj coachinga na razvoj performansi zaposlenih.” – Matthew Chipper, menadžer inovacija i razvoja kompanije EasyJet

Samo na osnovu ovog primjera možemo zaključiti koliko coaching zaista doprinosi rastu kompanije i razvoju njenih zaposlenih. Iako coaching nije čarobni štapić, njegovo uvođenje dovodi do pozitivnih organizacijskih promjena. Tome svjedoči podatak da bi čak 96% ljudi koji su unajmili coacha, to učinili ponovo. Također, coaching dovodi do povećanja produktivnosti zaposlenih od čak 70%. Više ovakvih statističkih podataka možete pronaći u jednom od naših ranijih blogova.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)