7 pokazatelja toksičnog radnog mjesta

Imate potencijale za podijeliti sa svijetom, a moj je posao pomoći vam da ih pronađete.

Za mnoge ljude ured se može nazvati drugim domom. Uostalom, većinu svog budnog vremena provodite tamo. Vjerojatno provodite više vremena sa svojim suradnicima nego s obitelji.
Ako niste zadovoljni svojim radnim okruženjem, nezadovoljstvo se može prenijeti u vaš osobni život i napraviti veliku štetu, od samopoštovanja do prijateljstava.
Otrovna radna mjesta također mogu utjecati na vaše zdravlje: povećani stres zbog rada u disfunkcionalnom uredu može dovesti do izgaranja od posla – umor, stres, nestrpljivost, tjeskoba i depresija.
Ako bilo koji od gore navedenih simptoma rezonira s vama, vrijeme je da napravite reviziju disfunkcionalnosti na radnom mjestu kako biste procijenili je li situacija popravljiva – ili da odlučite da je vrijeme za novi korak u karijeri. No pitanje je kako to možete identificirati ako ste zarobljeni na toksičnom radnom mjestu?

Evo sedam znakova koji pokazuju da možda radite u otrovnom radnom okruženju:

1. Rečeno vam je da budete “sretni što imate posao.”
Apsolutno smo to svi čuli od svojih roditelja, obitelji i prijatelja. No, ako ste ikada čuli tu izjavu od svog šefa ili HR-a, tada je to važna crvena zastava. To je taktika zastrašivanja, sredstvo kojim vam prijeti da ostanete u marginaliziranom položaju i simptomatična je za organizaciju koja uspijeva u provođenju kontrole nasilničkog ponašanja.

2. Slaba komunikacija.
Osjećate li se kao da ste izostavljeni u vezi s važnim informacijama? Sveprisutni nedostatak komunikacije karakterizira većinu toksičnih radnih mjesta. Možete dobiti malo ili nimalo povratnih informacija o svojoj izvedbi, a kada ih i dobijete, negativne su i vrlo oštre – nimalo konstruktivne.
Možda radite posao za dvije, tri ili četiri osobe, ali nije neobično da vaš šef ili kolege preuzmu zasluge za vaša postignuća.
Ako ste razgovarali s upravom ili HR-om o nedostatku prepoznavanja i manjku mogućnosti vašeg rasta (kao što su promocije, povišica i izazovni zadaci), ali niste vidjeli nikakve promjene, možda je vrijeme za odlazak.

3. Svatko ima loš stav.
Ako dođete na posao i svi oko vas su jadni, onda ste sigurno zarobljeni u neprijateljskom okruženju.
U ovakvoj vrsti ureda nema entuzijazma; nitko ne dolazi s osmijehom na licu i nitko ne kaže “Volim raditi ovdje.”
Visoka stopa fluktuacije među zaposlenima dobar je znak da ljudi vrlo brzo bježe, najvjerojatnije zbog nezadovoljstva i lošeg morala u uredu.

4. Uvijek postoji uredska drama.
Ako “cliques” dominiraju vašim uredom, možete se osjećati kao da ste opet u srednjoj školi. Možda ste zabrinuti i paranoični da vaše kolege govore o vama.
Vrlo je vjerojatno da će se toksični kolege i suradnici nalaziti u kuhinji, na balkonu i sl., te šaputati jedni drugima na uši. Ono što bi trebalo biti prijateljsko natjecanje i ugodno radno mjesto, oni čine neprijateljskim područjem kojim vladaju kao bijesni psi.

5. Vlada disfunkcija.
Doživljavaju li se sastanci kao gubljenje vremena, kao neizbježno puhanje u neorganizirani kaos u kojem se ništa ne postiže? Jesu li potezi tvrtke nepovezani i neuspješni?
Toksična radna mjesta puna su konfuzije, proizvoljnih rokova, nedostatka fokusa i opće slabosti gdje svi znaju sve i nitko ne zna ništa. Ako se nova pravila ili propisi stalno dodaju, te ako menadžment nikada nije tu da pomogne u rješavanju problema, to su simptomi većeg problema koji proizlaze iz lošeg vodstva.

6. Imate tiranskog šefa.
Ova vrsta šefa uvijek pokušava kontrolirati svaki vaš potez i osjećate se kao da on ili ona samo čeka da vas napadne zbog nečega. Otrovni šefovi obično ne žele slušati druge i nameću svoja rješenja kao jedina ispravna.
Vaš šef voli koristiti svoju moć i pokazivati ​​drugima da je on glavni. On ili ona vjerojatno nisu voljni pomoći u zadacima ili vam dati zasluge za dobro obavljen posao.
Ako se osjećate kao da bi vaš šef očekivao da dođete na posao, čak i ako ste bili na samrtnoj postelji, možda ste iskusili tiranskog i otrovnog šefa.

7. Osjećate kao da je vaš instinkt isključen.
Kada je u pitanju vaš instinkt u ovoj situaciji, vjerujte mu. Ako se osjećate kao da je nešto sumnjivo na poslu, vjerojatno ste u pravu.
Izgleda li vaš šef malo sumnjiv? Od vas se traži da sakrijete informacije od klijenata i partnera? To su znakovi koji pokazuju da nešto nije dobro kao što se čini.
Obratite pažnju na sve fizičke simptome koje doživljavate, kao što su neprospavane noći, osjećaj neprestane budnosti, znojne dlanove, ubrzano kucanje srca – vaše tijelo može signalizirati crvenu zastavu koja znači – opasnost.

Da biste izbjegli dramu, jednostavno radite pod pretpostavkom da su vaši suradnici i menadžeri tu da vam pomognu, podrže vas i izazovu vas da napravite još bolji posao. A ako nisu, možda je vrijeme da potražite neko bolje mjesto za sebe.

Iako nijedan od ovih problema nije prihvatljiv, budite sigurni da je moguće pronaći zdrave načine za rješavanje poteškoća sa svojim šefom i kolegama kako biste prevladali stres i preplavili rad u toksičnom okruženju.
Prvi korak je prepoznavanje i osvješćivanje disfunkcionalnih obrazaca koji vas okružuju. Zapamtite, iako možda nemate kontrolu nad ljudima i situacijama oko sebe, uvijek imate izbor o tome kako reagirati.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)