5 ključnih faktora važnosti tima

Imate potencijale za podijeliti sa svijetom, a moj je posao pomoći vam da ih pronađete.

Biti majstor svog zanata u današnjem svijetu ne donosi uspjeh ako ne možete voditi tim ili raditi kao dio tima. Važnost timskog rada ne može se dovoljno naglasiti!
Međutim, teško je spojiti skupinu pojedinaca koji zajedno rade glatko. Slažete se?

Ovako:

➤ Lider koji ne može raditi s timom – neuspješan je lider!
➤ Lider koji razvija velike timove oko sebe posjeduje dvije stvari:

  • ima razvijenu emocionalnu inteligenciju i
  •  u stanju je pružiti jasnu viziju timu.

Vjerojatno se pitate što članovi tima trebaju posjedovati:

Članovi tima također trebaju posjedovati visoku emocionalnu inteligenciju, tako da mogu međusobno komunicirati s najmanjom količinom trzavica.

Važnost timskog rada bitna je u današnjem multidisciplinarnom svijetu. U prošlosti, tijekom industrijske ere kada su većinu poslova obavljali ljudi na proizvodnoj traci radeći jednu stvar cijeli dan – timski rad nije bio toliko važan kao danas.

U današnjem ekonomskom okruženju, većina naših poslova uključuje interakciju s drugima koji nisu ni u istoj profesiji. Stoga je potreba za učinkovitim timskim radom ključna za bilo koji posao.

Sposobnost da istodobno nastupite kao pojedinac i zajedno sa svojim kolegama ili zaposlenicima u učinkovitom timskom radu, ključ je za postizanje rasta i uspjeha.
U svakom aspektu poslovanja potrebne su različite vještine timova za postizanje uspjeha. Iskoristite svaku priliku za sudjelovanje u timskom radu kako biste razvili učinkovite komunikacijske vještine.

Steve Jobs je svakako ostavio trag svojim inovativnim i kreativnim umom. Međutim, bez svog tima profesionalaca i njihovih sposobnosti, njegove inovacije ne bi stizale u ruke tolikim ljudima širom svijeta.

Naime, timski rad je važan i bitan za postizanje ukupnih ciljeva i ciljeva organizacije.

Još uvijek niste uvjereni u važnost timskog rada ili trebate znati više o prednostima timskog rada? Pa, krenimo…

Sljedećih pet faktora sažimaju važnost timskog rada i objašnjavaju zašto je to važno:

#1 Timski rad motivira jedinstvo na radnom mjestu
Timsko radno okruženje promovira atmosferu koja potiče prijateljstvo i lojalnost. Ovi usko povezani odnosi paralelno motiviraju zaposlenike i usklađuju ih kako bi radili više, surađivali bolje i pružali podršku jedni drugima.

Pojedinci posjeduju različite talente, slabosti, komunikacijske vještine, snage i navike. Stoga, kada okolina odnosno okruženje timskog rada nije motivirano, to može predstavljati mnoge izazove u postizanju ukupnih ciljeva. To stvara okruženje u kojem se zaposlenici fokusiraju na promicanje vlastitih postignuća i natječu se jedni protiv drugih. U konačnici, to dovodi do nezdravog i neučinkovitog radnog okruženja.

#2 Timski rad nudi različite perspektive i povratne informacije
Dobre strukture timskog rada pružaju vašoj organizaciji raznolikost mišljenja, kreativnosti, perspektive, prilike i pristupa rješavanju problema. Zdravo timsko okruženje omogućava pojedincima da zajedno razmišljaju, što zauzvrat povećava njihov uspjeh u rješavanju problema te se dolazi do rješenja učinkovitije i brže.

Učinkoviti timovi također omogućuju inicijativu za inovacijom, zauzvrat stvarajući konkurentnu prednost kako bi ostvarili zacrtane ciljeve. Dijeljenjem različitih mišljenja i iskustava jača odgovornost i omogućuje se brže donošenje učinkovitih odluka, nego kada to radite sami. Timska igra povećava ulog brzim povratnim informacijama i raspolaže s više vještina koje dolaze u paketu kako bi podržale vaš rad. Faze izrade, planiranja i implementacije postaju tečne i efikasne kada tim dobro funkcionira.

#3 Timski rad pruža poboljšanu učinkovitost i produktivnost
Kada uključite timske strategije, postat ćete učinkovitiji i produktivniji. To je zato što dopuštate dijeljenje posla, smanjujete pritisak na pojedince i osiguravate da se zadaci obavljaju unutar određenog vremenskog okvira. Također, takav pristup omogućuje postizanje ciljeva, poboljšava optimizaciju izvedbe, poboljšava zadovoljstvo poslom i povećava tempo rada.

Naposljetku, kada skupina pojedinaca radi zajedno, u usporedbi s jednom osobom koja radi sama, oni promiču učinkovitiji radni rezultat i brže dovršavaju zadatke zbog količine umova isprepletenih s istim ciljevima poslovanja.

#4 Timski rad pruža velike mogućnosti učenja
Rad u timu omogućuje nam da učimo iz pogrešaka jedni od drugih. Tada ste u mogućnosti izbjeći buduće pogreške, steći uvid u različite perspektive i naučiti nove koncepte od iskusnijih kolega.

Osim toga, pojedinci mogu proširiti svoje vještine, otkriti nove ideje novijih kolega i stoga utvrditi učinkovitije pristupe i rješenja u odnosu na zadatke. Ovaj aktivan angažman generira buduću artikulaciju, poticanje i inovativne sposobnosti da riješe problem i generiraju ideje učinkovitije.

#5 Timski rad potiče sinergiju na radnom mjestu
Zajednička podrška = zajednički ciljevi. Suradnja i ohrabrivanje osiguravaju sinergiju na radnom mjestu. S tim “alatima” članovi tima mogu osjetiti veći osjećaj uspjeha, kolektivno su odgovorni za postignute ishode i hrane pojedince s poticajem za izvedbu na višim razinama.

Kada su članovi tima svjesni vlastitih odgovornosti i uloga, kao i značaja ostatka tima koji se oslanjaju na njihove rezultate, članovi tima će biti potaknuti da dijele istu viziju, vrijednosti i ciljeve. Za rezultat stvara se radno okruženje na temelju zajedništva, povjerenja, podrške, poštovanja i suradnje.

Vrijednost timskog rada redovito jasno je prikazana u sportu. Koliko često vidimo da su timove sastavljene od skupih zvijezda nadigrali timovi s igračima koji bi mogli biti pojedinačno manje talentirani. Odgovor leži u dvije stvari. Sinergijska vrijednost timskog rada, te ključna uloga menadžera.

Bez sposobnosti da učinkovito radite u timskom okruženju, mogli biste odgoditi uspjeh, razvoj, formuliranje i implementaciju novih i inovativnih ideja. Smanjena je sposobnost rješavanja problema, kao i postizanje ciljeva sastanka, što za rezultat ima ograničavajuću učinkovitost uspjeha organizacije.

Sigurna sam da ste do sada potpuno uvjereni u važnost timskog rada, no ako biste željeli naučiti više, pridružite se našim eventima ili nas kontaktirajte za više informacija.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)