5 kategorija emocionalne inteligencije

Imate potencijale za podijeliti sa svijetom, a moj je posao pomoći vam da ih pronađete.

Skovana tijekom devedesetih godina, emocionalna inteligencija (EI) prepoznata je i dokazana kao glavni čimbenik koji određuje uspjeh. U nekim slučajevima, emocionalni kvocijent (EQ) zaista može biti važniji od inteligencijskog kvocijenta (IQ). Istraživanja su pokazala da sposobnost emocionalne inteligencije poboljšava akademska i profesionalna postignuća.

Danas je EI sinonim za poslovne i akademske razine. Ipak, njene koristi nisu ograničene na profesionalna postignuća i poslovna okruženja. Emocionalna inteligencija može poboljšati kvalitetu života u širem spektru i učiniti život ugodnijim. Prije nego što razumijemo prednosti EI-je i kako ju implementirati u naš život, korisno je dobiti više uvida u kvalitetu koju ona donosi u naše živote.

Kao što je Daniel Goleman napisao u svojim knjigama “Emocionalna inteligencija: zašto je važnija od IQ” i “Rad s emocionalnom inteligencijom”, postoji pet različitih kategorija ili stupova emocionalne inteligencije:

Samosvijest – Osjećajno inteligentna osoba razumije vlastite snage i slabosti, kao i kako postupati u skladu s njima. Ova kvaliteta donosi samouvjerenost, bez pretjerane samouvjerenosti ili s druge strane, niskog samopoštovanja. Ljudi s visokim EQ-om podvrgavaju se kritici i mogu koristiti svoj EQ kako bi bolje promatrali i unaprijedili svoj život.

Samoregulacija – Živjeti bez osjećaja je smrt. Živjeti zatrpan osjećajima je djetinjasto. Emocionalno inteligentna osoba može obuzdati i kontrolirati svoje osjećaje i emocije kako bi bile prikladne za različite situacije. To nije isto što i skrivanje osjećaja. Osoba s visokim EQ može zdravo izraziti svoju emociju uz suzdržanost i kontrolu.

Motivacija – Motivacija je jedan od najvećih utjecaja na karijeru i život u cjelini. Zdrava samo-motivacija može dovesti do bolje reakcije na neuspjehe i razočaranja, suočavajući se s optimizmom i ustrajnošću.

Empatija – Zdrava količina empatije može znatno poboljšati kvalitetu života, omogućujući bolje povezivanje s ljudima na emocionalnoj razini. Novije poslovne studije također sugeriraju da vođe s boljom suosjećajnošću grade jače i održivo vodstvo.

Ljudske vještine – Osoba s dobrim ljudskim vještinama uživa biti oko drugih, a također je i simpatična drugima. Povezanost i komunikacija s drugim ljudskim bićima među glavnim su temeljima sreće.

Kako nam ovih pet kvaliteta može poboljšati život i kako emocionalna inteligencija može naš život učiniti ugodnijim?

Evo pet izdvojenih područja:

Obitelj i interpersonalna dinamika

Povećanje samosvijesti rezultirati će boljim mislima, ponašanjem i osjećajima prema drugima. To će dovesti do pojačane društvene svijesti, poboljšanja kvalitete obitelji, prijateljstva i romantičnih odnosa. Boljim razumijevanjem možemo bolje razumjeti druge. Povećanje samokontrole dovodi do bolje kontrole emocija, što zauzvrat može poboljšati osobne i međuljudske odnose. Ovo je dokazano – događa se povećavanje ne samo sreće nego i vjerojatnosti uspjeha. Problemi s odnosima glavni su uzrok stresa. Imajući bolje odnose proizvoditi ćete bolju kvalitetu života.

Fizičko i emocionalno zdravlje

Istraživanja i studije upućuju na to da je većina fizičkih bolesti povezana sa stresom. Depresija je fenomen koji je postao sve opasniji svake godine, a uzrok je mnogih prekida braka, loših dječjih iskustava, pa čak i samoubojstava. Poboljšanje emocionalne inteligencije, kao što je spomenuto, smanjiti će vjerojatnost stresa i depresije, što će dovesti do zdravijeg života, kako fizički tako i emocionalno.

Bolja definicija svrhe

Zbunjenost prema životnoj svrsi je glavni, ako ne i najutjecajniji uzrok depresije i stresa. Ljudska bića strahuju od nepoznatog. Održavanje zdrave ravnoteže između ambicija i realnih očekivanja iznenađujuće je teško za neke ljude. Bolja samosvijest vodi ka jasnijem razumijevanju vlastitih snaga i može bolje definirati realnu životnu svrhu.

Uspjeh

Iako ovaj članak govori o prednostima emocionalne inteligencije, osim postignuća, ne možemo poreći činjenicu da je uspjeh glavni uzrok sreće i kvalitete života. Pokazalo se da emocionalna inteligencija poboljšava priliku za uspjeh u akademskim, profesionalnim i osobnim područjima, a važnija je od IQ-a kao utjecaja na uspjeh. Vodeći uspješan život na zdrav način s jasnom životnom svrhom, svakakao čini emocionalnu inteligenciju vrijednom slijediti.

Kada je u pitanju posao, mnogi kažu kako je emocionalna inteligencija korisnija za karijeru i uspjeh nego IQ. Bez obzira na to tko što misli, emocionalna inteligencija igra ključnu ulogu u našem privatnom i poslovnom životu, te može biti presudan faktor kada je pitanju sljedeća stepenica.

Živimo u dobu kada možemo dobiti certifikat u bilo kojem području posla i života kako bismo poboljšali sebe ili svoju karijeru, ali nažalost ne možemo kupiti niti jedan certifikat za emocionalnu inteligenciju. To je nešto što moramo obraditi kao pojedinci, prepoznati to kao važno, odlučiti poboljšati tu vještinu i nastaviti raditi na njoj – vjerojatno do kraja života. No, isplati se, jer postajemo bolji direktori i zaposlenici, bolji partneri i roditelji i još bitnije, bolji ljudi.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)